Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Med knapp marginal: von der Leyen ny kommissionsordförande

BRYSSEL 16 juli 2019

Med nio rösters övervikt får den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen uppdraget att leda EU-kommissionen de kommande fem åren.

Med 383 röster ja-röster godkändes på tisdagskvällen Ursula von der Leyen som nästa kommissionsordförande i en sluten omröstning i EU-parlamentet. Det nio fler än de 374 som krävdes för att bli vald.

327 röstade nej, 22 lade ned sina röster och en röst var ogiltig.

Hennes närmaste uppgift blir nu att sätta samman en ny kommission utifrån de kandidater som medlemsländerna nominerar och ge dem varsitt ansvarsområde.

De kandidaterna ska sedan frågas ut i EU-parlamentet i höst inför en avgörande omröstning om hela kommissionens godkännande. Den och ordförande von der Leyen väntas tillträda 1 november.

Svagare mandat än företrädaren

När nuvarande ordförande i EU-kommissionen, Jean-Claude Juncker, valdes för fem år sedan blev röstsiffrorna 422 för, 250 mot och 47 som avstod. von der Leyens mandat är alltså klart svagare.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret