Annons

Belgiens premiärminister Charles Michel blir ny ordförande i Europeiska rådet och efterträder Donald Tusk.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Toppmötet enades om toppjobb

Efter tre dagars förhandlande enades EU-ländernas stats- och regeringschefer på tisdagen om kandidaterna till fyra toppjobb i unionen. 

De fyra är:

EU-kommissionens ordförande

Ursula von der Leyen, tysk kristdemokratisk försvarsminister

Europeiska rådets ordförande

Charles Michel, belgisk liberal premiärminister

EU:s utrikesrepresentant

Josep Borrell, spansk socialdemokratisk utrikesminister

Ordförande i ECB

Christine Lagarde, fransk konservativ IMF-chef

Dessutom uppmanar stats- och regeringscheferna von der Leyen att nominera den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans och danska liberalen Margrethe Vestager till vice ordförande i kommissionen. De ser även gärna att talmansposten i EU-parlamentet delas av socialdemokratiska S&D och konservativa EPP.

Så tillsätts de:

EU-kommissionens ordförande

EU-parlamentet väntas rösta om von der Leyen vid sitt plenarmöte om två veckor. För godkännande krävs absolut majoritet. Om så inte blir fallet får stats- och regeringscheferna en månad på sig att nominera en ny kandidat.

Europeiska rådets ordförande

Väljs med kvalificerad majoritet av stats- och regeringscheferna vilket skedde på toppmötet. Mandatperioden sträcker sig från 1 december 2019 till 31 maj 2022 med möjlighet till en förlängning.

EU:s utrikesrepresentant

Väljs genom kvalificerad majoritet av stats- och regeringscheferna och med godkännande av EU-kommissionens ordförande. EU-parlamentet måste godkänna EU-kommissionen som helhet innan den kan tillträda.

Ordförande i ECB

Väljs med kvalificerad majoritet av stats- och regeringscheferna efter rekommendation av rådet som ska ha hört Europaparlamentet och Europeiska centralbankens råd.