Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S) uppmanar företagen att förbereda sig på en hård brexit senare i höst.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brexitklockan klämtar för svenska företag

Många svenska företag tycks inte göra sig någon brådska trots hotet om en hård brexit. Beräkningar visar att flera tusen svenska företag kan sakna grundläggande handlingar för handel med ett avtalslöst Storbritannien. – Det är dags nu att ansöka, manar finansminister Magdalena Andersson.

Den 31 oktober kan Storbritannien lämna EU utan ett utträdesavtal och en övergångsperiod, en så kallad hård brexit. Då skulle alla avtal mellan Storbritannien och övriga EU-länder upphöra att gälla.

Vad skulle du säga till de företag som fortfarande är oförberedda på en hård brexit?

– Det är kanske inte så konstigt om man har skjutit upp det om man är ett litet företag. Men nu är det läge att ta tag i detta och förbereda sig för en eventuell hård brexit, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Europaportalen och tipsar om brexitinformationen på webbplatsen verksam.se

När är sista dagen för att ordna upp sina papper? 

– Det är dags nu att ansöka om de tillstånd som krävs, säger finansministern.

För att överhuvudtaget få lov att sälja eller köpa varor utanför EU måste företag ansöka hos Tullverket om ett identitetsnummer som kallas Eori. Ansökan är helt automatiserad och tar cirka en timma att få igenom. 

Trots att det bara återstår två månader till en befarad hård brexit och trots att Tullverket beräknar att många av de berörda 5000 företagen ännu inte skaffat sig ett Eori-nummer märker Tullverket ingen rusning på sin webbplats.

– Eori-numret är ett måste för att överhuvudtaget kunna handla men också för att ansöka om en rad andra tillstånd som kanske behövs. När vi tittar i statistiken över hur många företag som ansöker om Eori-nummer så kan vi inte se någon markant ökning utan det är jämn ström, säger stabschef Bodil Taylor på Tullverket till Europaportalen.