Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Premiärminister Boris Johnson vill undvika att parlamenet stoppar hans brexitplaner genom att stänga ned det. Arkivbild.

Boris Johnson stänger ned brittiska parlamentet

BRYSSEL 28 augusti 2019

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson planerar att stänga ned det brittiska parlamentet i syfte att stoppa ledamöterna att lagstifta mot att landet lämnar EU utan utträdesavtal. – Ett brott mot den demokratiska processen, säger underhusets upprörda talman John Bercow. 

På tisdagen enades sex brittiska oppositionspartier om att försöka lagstifta mot att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober utan ett utträdesavtal.

Premiärminister Boris Johnson slog på onsdagen tillbaka genom att via ett brev till parlamentarikerna meddela att han avser stänga ned det brittiska underhuset i minst en månad för att se till att ledamöterna inte hinner driva igenom någon sådan lag. Johnson har lovat att Storbritannien ska lämna EU, med eller utan utträdesavtal formulerat som “do or die”, den 31 oktober.

Underhusets talman John Bercow reagerade skarpt på beskedet.

– Att stänga ned parlamentet vore ett brott mot den demokratiska processen och ledamöternas rätt som folkets valda representanter. Det är helt uppenbart att syftet med [nedstängningen] är att hindra parlamentet från att debattera brexit och göra sin plikt i att staka ut vägen för landet, sade Bercow enligt BBC.

Ledamöterna återvänder efter sommarledigheten till parlamentet den 3 september. Nedstängningen väntas träda i kraft 9-10 september och pågå till 14 oktober då Boris Johnson planerar att hålla sin regeringsförklaring.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret