Lastbilar kan bli stående i 2.5 dagar för att deklarera sina varor med omfattande störningar i minst tre månader om Storbritannien lämnar EU utan avtal. Arkivbild.

Lastbilar kan bli stående i 2.5 dagar för att deklarera sina varor med omfattande störningar i minst tre månader om Storbritannien lämnar EU utan avtal. Arkivbild.

Regeringsläcka: Stora störningar vid avtalslöst brexit

Ett läckt brittiskt regeringsdokument pekar på omfattande störningar i Storbritannien om landet lämnar EU utan avtal med brister på färskvaror, livsmedel och bränsle.

Den 31 oktober löper den nuvarande tidsfristen ut och Storbritannien lämnar EU såvida landet inte ber om en ny, och tredje, förlängning. Ett utträde kan ske med eller utan utträdesavtal. 

Den brittiska regeringen har i dokument som tidningen The Times läst sammanfattat möjliga konsekvenser vid ett avtalslöst utträde där alla nuvarande överenskommelser mellan EU och Storbritannien slutar gälla.

Regeringen räknar enligt dokumentet bland annat med stora störningar för lastbilar som fraktar varor över Engelska kanalen, minskad tillgång på färskvaror, bränsle och läkemedel och en hård gräns mellan Nordirland och Nordirland.

Enligt The Times och dess källor utgör sådana konsekvenser ett grundscenario, och inte vad som kan ske i värsta fall.

Minister avvisar

Detta avvisas dock av Michael Gove, den minister som ansvarar för förberedelserna för ett eventuellt avtalslöst brexit. Till BBC säger han att dokumentet återspeglar ett värstascenario och dessutom är föråldrat då det kom för en månad sedan.

– Sedan dokumentet publicerades har regeringen vidtagit ytterligare omfattande åtgärder för att se till att vi är redo att lämna 31 oktober med eller utan avtal, sade Gove som även tillade att den brittiska regeringen inte kommer att sätta upp några fysiska gränskontroller mellan Nordirland och Irland.

– Vi kommer att få ett system med ett mycket, mycket begränsat antal kontroller, sade Gove.

Boris Johnson träffar Merkel och Macron

I veckan träffar Storbritanniens nytillträdde premiärminister Boris Johnson för första gången Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron där brexit väntas diskuteras. Johnsons linje har hittills varit att den så kallade reservlösningen för Nordirland, i syfte att undvika en hård gräns, måste bort ur utträdesavtalet för att Storbritannien ska acceptera det. EU-sidan har sagt nej till det kravet.