Premiärminister Boris Johnson lovar att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober med eller utan utträdesavtal. Arkivbild.

Premiärminister Boris Johnson lovar att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober med eller utan utträdesavtal. Arkivbild.

Bild: Number 10

Boris Johnson hotar rebeller med nyval

Den brittiske premiärministern Boris Johnson tänker utlysa nyval om ledamöter från hans konservativa parti tillsammans med oppositionen tvingar honom be om en förlängning av brexitförhandlingarna.

I dag tisdag återvänder de brittiska parlamentsledamöterna efter sitt sommaruppehåll. En grupp ledamöter från både regeringspartiet Tory och oppositionspartier tänker då försöka driva genom ett lagförslag som tvingar premiärminister Boris Johnson att be om en förlängning av brexitförhandlingarna om han inte lyckas få utträdesavtalet godkänt innan 19 oktober. Det är en dag efter höstens ordinarie EU-toppmöte 17-18 oktober.

Om de får genom förslaget, vilket bedömare räknar med, måste Johnson be EU om en ytterligare – den tredje i raden – förlängning av förhandlingarna, denna gång till 31 januari. Men premiärministern vägrar gå med något sådant.

– Jag vill att alla ska veta att jag inte under några omständigheter kommer be Bryssel om uppskov. Vi lämnar 31 oktober, inga om eller men, sade Johnson på måndagseftermiddagen.

Brittisk media rapporterar samtidigt att hans stab öppet hotar om nyval 14 oktober om Tory-ledamöter röstar för lagförslaget om att skjuta upp brexit om man inte lyckas godkänna utträdesavtalet. 

Enligt regeringskällor som Financial Times talat med är Johnson säker på att han skulle vinna ett sådant nyval. Hans företrädare Theresa May utlyste 2017 ett nyval i hopp om att stärka sin hand i de då stundande brexitförhandlingarna. Men tappade sin majoritet och blev beroende av den nordirländska unionistpartiet DUP.