Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Olaf arbetar ofta tillsammans med nationella myndigheter för att komma åt misstänkta bedrägerier mot EU-budgeten. Arkivibld.

EU:s bedrägerigranskare: Flest fall i Ungern

BRYSSEL 6 september 2019 | Fusk för fyra miljarder

EU:s byrå för bedrägeribekämpning, Olaf, hittade flest fall av fiffel med EU-pengar i Ungern. Åtminstone närmare fyra miljarder kronor beräknas sammanlagt ha fuskats bort i medlemsländerna under 2018.

Olaf slutförde under fjolåret sammanlagt 167 granskningar av misstänkt bedrägeri mot EU-budgeten, visar EU-byråns senaste rapport

Flest av dessa, nio, genomfördes i Ungern. 

Olaf utfärdade samtidigt 256 så kallade rekommendationer – Olafs sätt att meddela berörda myndigheter att man misstänker fusk. Ungern var även det medlemsland där granskningarna resulterade i sådana rekommendationer, sju stycken.

Efter Ungern hade Grekland och Polen flest Olaf-granskningar. Sverige var inte inbegripet i någon av fjolårets granskningar.

Värdet på bedrägerierna, och det som Olaf uppmanar kommissionen och medlemsländer att återkalla, uppgår till 371 miljoner euro, motsvarande närmare fyra miljarder kronor. Det motsvarar 0,26 procent av EU-budgeten 2018.

Sett över en längre tidsperiod, 2014-2018, är Ungern även det medlemsland där Olaf rekommenderat störst andel av utbetalat EU-stöd ska återgäldas på grund av fusk. Närmare fyra procent av strukturfonds- och jordbruksstödet till Ungern rör det sig om. Det är nästan en dubbelt så stor andel som i tvåan Slovakiens 2,3 procent. I EU är motsvarande genomsnitt 0,45 procent.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret