Juncker: Betydande risk för avtalslöst brexit
BRYSSEL 18 september 2019 | "Inget nytt under solen"Efter sitt möte med Storbritanniens Boris Johnson bedömer EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att risken att landet lämnar unionen utan utträdesavtal som betydande.
– Risken för ett avtalslöst brexit är betydande, sade Jean-Claude Juncker under en brexitdebatt i EU-parlamentet på onsdagen.
I måndags träffade Juncker för första gången den brittiske premiärministern Boris Johnson för att diskutera läget.
– Jag kan inte se er i ögonen och säga att några framsteg gjordes. Inget nytt under solen, sade Juncker som ändå kallade mötet ”vänligt, konstruktivt och delvis positivt”.
Han tillade att britterna ännu inte lagt fram något konkret och genomförbart förslag på hur man ska nå ett avtal.
Juncker upprepade EU:s linje att ett avtalslöst utträde bara kommer ske på brittisk begäran.
– [Ett avtalslöst utträde] är kanske den brittiska regeringens val, men det kommer aldrig att vara EU:s val, sade Juncker som tillade att han trodde att det ännu är möjligt att nå en överenskommelse innan 31 oktober då Storbritannien enligt regelverket ska lämna EU.
Tory-ledamot: Går med politisk vilja
Geoffrey Van Orden, EU-parlamentariker från det brittiska konservativa regeringspartiet Tory, uppmanade under debatten EU-sidan att ”tänka kreativt” för att hitta en lösning.
– Alla måste mångdubbla sina ansträngningar för att nå en uppgörelse. Allt är möjligt med politisk vilja, sade Van Orden som avvisade tanken på ytterligare förlängningar.
– Vad är poängen med ytterligare uppskov? Vissa av er kanske tror att om vi drar ut på detta lite mer så kommer det ett regimskifte i Storbritannien och att man ångrar sig. Jag tror att detta är en total vanföreställning, sade Geoffrey Van Orden.
Lundgren: Måste respektera folkomröstningen
– De brittiska väljarna har gjort sitt val och det måste respekteras. Nu måste vi politiker leverera både här och i Storbritannien, sade Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren.
Moderaternas EU-parlamentariker Jörgen Warborn önskade att britterna bestämde sig för att vara kvar i unionen men pekade på vikten av att EU och Storbritannien i framtiden söker ett så nära handelssamarbete som möjligt om så inte blir falelt.
Socialdemokraternas Heléne Fritzon uttryckte oro för framtiden för alla de svenskar som bor i Storbritannien och uppmanade Boris Johnson att ta sitt ansvar och "se till landets bästa".