Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under onsdagens debatt i EU-parlamentet. Arkivbild.

Juncker: Betydande risk för avtalslöst brexit

BRYSSEL 18 september 2019 | "Inget nytt under solen"

Efter sitt möte med Storbritanniens Boris Johnson bedömer EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att risken att landet lämnar unionen utan utträdesavtal som betydande.

– Risken för ett avtalslöst brexit är betydande, sade Jean-Claude Juncker under en brexitdebatt i EU-parlamentet på onsdagen.

I måndags träffade Juncker för första gången den brittiske premiärministern Boris Johnson för att diskutera läget. 

– Jag kan inte se er i ögonen och säga att några framsteg gjordes. Inget nytt under solen, sade Juncker som ändå kallade mötet ”vänligt, konstruktivt och delvis positivt”.

Han tillade att britterna ännu inte lagt fram något konkret och genomförbart förslag på hur man ska nå ett avtal.

Juncker upprepade EU:s linje att ett avtalslöst utträde bara kommer ske på brittisk begäran.

– [Ett avtalslöst utträde] är kanske den brittiska regeringens val, men det kommer aldrig att vara EU:s val, sade Juncker som tillade att han trodde att det ännu är möjligt att nå en överenskommelse innan 31 oktober då Storbritannien enligt regelverket ska lämna EU.

Tory-ledamot: Går med politisk vilja

Geoffrey Van Orden, EU-parlamentariker från det brittiska konservativa regeringspartiet Tory, uppmanade under debatten EU-sidan att ”tänka kreativt” för att hitta en lösning.

– Alla måste mångdubbla sina ansträngningar för att nå en uppgörelse. Allt är möjligt med politisk vilja, sade Van Orden som avvisade tanken på ytterligare förlängningar.

– Vad är poängen med ytterligare uppskov? Vissa av er kanske tror att om vi drar ut på detta lite mer så kommer det ett regimskifte i Storbritannien och att man ångrar sig. Jag tror att detta är en total vanföreställning, sade Geoffrey Van Orden.

Lundgren: Måste respektera folkomröstningen

– De brittiska väljarna har gjort sitt val och det måste respekteras. Nu måste vi politiker leverera både här och i Storbritannien, sade Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren.

Moderaternas EU-parlamentariker Jörgen Warborn önskade att britterna bestämde sig för att vara kvar i unionen men pekade på vikten av att EU och Storbritannien i framtiden söker ett så nära handelssamarbete som möjligt om så inte blir falelt.

Socialdemokraternas Heléne Fritzon uttryckte oro för framtiden för alla de svenskar som bor i Storbritannien och uppmanade Boris Johnson att ta sitt ansvar och "se till landets bästa".

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret