Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman vill se högre klimatambitioner bland EU-länderna.

Sverige kräver mer av EU-länders klimatpolitik

STOCKHOLM 24 september 2019

Sveriges energiminister Anders Ygeman är kritisk till EU-länder med allt för låga klimatambitioner. – Det finns länder som behöver höja sin ambitionsnivå, säger Anders Ygeman utan att nämna något land vid namn.

När EU-ländernas energiministrar träffas i Bryssel i dag tisdag är det ett försök från det finska ordförandeskapet att få länderna att ta ansvar för hur de mål som stats- och regeringscheferna satt upp om ökad energieffektivisering och ökad andel förnybar energi till 2030 för EU ska genomföras. De ska även diskutera målen efter 2030.

– Antingen bestämmer medlemsländerna att de ska nå målen och gör det med de lösningar som de ser bäst för nationen eller så kommer EU-kommissionen med lösningar uppifrån och det vill inte Sverige, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till Europaportalen.  

Tidigare i år skickade medlemsländerna in sina preliminära tioåriga klimat- och energiplaner till kommissionen för granskning. I somras kom kommissionen med sin analys av planerna. Medlemsländerna har fram till årsskiftet på sig att lämna in sina slutgiltiga energi- och klimatplaner och kommissionen uppmanar alla att bli mer ambitiösa till dess. Enligt det finska ordförandeskapet finns det ett gap mellan EU-målen och summan av vad länderna lovar att bidra med när det gäller energieffektivisering och ökad andel förnybar energi.

För svensk del kan det handla det att öka andelen förnybar energi som används från dagens 55 procent till 65 procent 2030. Det är skulle bli det enskilt högsta målet för något EU-land.  

Vad är viktigt för Sverige på EU-mötet?

– Att de andra EU-länderna lever upp till de ambitiösa målen som satts upp. Och att de EU-länder som inte når upp till målen rapporterar in hur de ska kunna göra det, säger Anders Ygeman.

Vad tycker Sverige om bristande ambitionsnivån hos medlemsländer?

– Det finns länder som behöver höja sin ambitionsnivå, säger Anders Ygeman och lovar att kritisera dem på mötet.  Han vill dock inte namnge något land.

Men en sammanställning som Europaportalen gjort av EU-kommissionens dokument, se box vid sidan, visar att 16 EU-länder i varierande grad har angett ett lägre mål än vad som EU-kommissionen utifrån vissa beräkningar anser vara rimligt. Om Storbritannien undantas då de väntas lämna EU, framstår bland andra Irland, Slovenien och Belgien som länder med en tydligt lägre klimatambition.

Men här finns också Sverige som tillsammans med sju andra länder anger en högre andel förnybar energi 2030 än vad EU-kommissionens beräkningar visar som rimligt. Spanien och Litauen sticker ut som de mest ambitiösa länderna när det gäller skarpare nationella mål med mellan 10 till 11 procentenheter högre mål än kommissionens plan.

Om du skulle visa förståelse för andra EU-länders energisituation, vad är det som gör det svårt för dem att nå energimålen?

– Att vissa har ett kraftigt beroende av fossila energikällor. Det är klart att Sverige befinner sig i en helt annan situation eftersom vår energiproduktion är näst intill fossilfri medan andras kan vara väldigt fossiltung, säger Anders Ygeman.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret