Premiärminister Boris Johnson lovar att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober med eller utan utträdesavtal. Arkivbild.

Bild: Number 10

Hoppa till artikelns andra spalt.

Boris Johnson: Sista budet till EU

Den brittiske premiärministern har skickat vad han kallar ”konstruktiva och förnuftiga” förslag till Bryssel för att nå en brexitöverenskommelse.  

– Detta är en kompromiss från Storbritanniens sida och jag hoppas att våra vänner förstår det och även de kompromissar, sade Boris Johnson på onsdagen under ett tal på det konservativa partiets årsstämma.

Förslagen syftar till att försöka nå en överenskommelse om den känsliga frågan om fysisk gränskontroller mellan brittiska Nordirland och EU-landet Irland.

– Vi kommer inte under några omständigheter ha kontroller vid eller nära gränsen i Nordirland, sade Johnson som tillade att han vill att Storbritannien inte kan låsas kvar i EU:s tullunion.

– Om vi inte lyckas få ett avtal […] så låt oss inte tveka på vad alternativet är. Alternativet är ett avtalslöst utträde, sade Boris Johnson.

– Vi kommer att lämna EU den 31 oktober, vad som än händer.

Premiärministern var i övrigt dock sparsam med detaljerna i förslagen. Men enligt en läcka till The Telegraph går de ut på att Nordirland ska vara kvar på EU:s inre marknad till 2025 och samtidigt i en tullunionen med Storbritannien.

I en intervju med The Sun på onsdagen säger Johnson att han tror att man inom tio dagar kommer kunna se om ett avtal är möjligt eller ej.

I Bryssel väntar man få förslagen i eftermiddag. Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ska sedan telefonera om förslagen. I kväll väntas EU:s chefsförhandlare Michel Barnier informera medlemsländernas representanter i Bryssel om dem.