Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.

Brexitöverenskommelse nådd

BRYSSEL 17 oktober 2019 | Löfven: Ingenting är klart

EU-toppmötet rekommenderas att ställa sig bakom torsdagens brexituppgörelse. Huruvida Boris Johnson kan få stöd för avtalet i brittiska parlamentet är dock ännu oklart.

Torsdagens överenskommelse har nåtts efter intensiva förhandlingar under den senaste veckan. 

– Vi har en uppgörelse. Det är en rättvis och balanserad överenskommelse. Den skapar säkerhet där brexit skapar osäkerhet. Den skyddar våra medborgares rättigheter och skyddar fred och stabilitet på Irland. Det blir ingen gräns på Irland och inre marknaden skyddas, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid en presskonferens med den brittiske premiärministern Boris Johnson på torsdagen.

– Den här uppgörelsen är mycket bra för både EU och Storbritannien, sade Boris Johnson.

Under torsdagen träffas medlemsländernas stats- och regeringschefer i Bryssel för höstens ordinarie EU-toppmöte. Kommisisonen rekommenderar dem att ge politiskt klartecken till uppgörelsen. 

– Det är naturligtvis positivt att förhandlarna har kommit överens, sade statsminister Stefan Löfven på väg in på toppmötet.

Han underströk dock att det återstår mycket innan allt är i hamn.

– Ingenting är klart, sade Löfven och pekade på att stats- och regeringscheferna ännu inte hunnit sätta sig in i detaljerna i avtalet och att Boris Johnson inte har någon majoritet i det brittiska parlamentet för att godkänna avtalet.

– Det ser väldigt jämt ut i brittiska parlamentet. Det är ovisst vad som kommer ske där, sade Löfven.

Det brittiska parlamentet väntas rösta om uppgörelsen på lördag. Regeringens stödparti, nordirländskaa unionistiska DUP, har hittills varit skeptiska till utformningen av brexituppgörelsen men en av de ledande brexitörerna, Jacob Rees-Mogg, uppmanade på torsdagen alla parlamentsledamöter att rösta för.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn skriver på Facebook att uppgörelsen "är ännu sämre än Theresa Mays" och förespråkar istället en ny folkomröstning i frågan.

Även EU-parlamentet måste rösta om uppgörelsen. 

Gammal lösning i ny tappning

Enligt uppgörelsen är brittiska Nordirland kvar på EU:s inre marknad för bland annat varor, jordbruksprodukter, moms och regler för statsstöd. Samtidigt ska förhandlarna ha hittat ett sätt som gör att Nordirland kan vara med i en tullunion med övriga Storbritannien men utan att införa några fysiska tullkontroller, en så kallad hård gräns, på Irland. 

Tull- och regelgränsen kommer istället att gå i Irländska sjön.

Denna del av uppgörelsen påminner om den som EU nådde med den förra brittiska premiärministern Theresa May innan hon ändrade sig och krävde att hela Storbritannien skulle vara kvar i EU:s tullunion i det fall man inte skulle ha lyckats nå något frihandelsavtal efter utträdet.

Det nordirländska regionalparlamentet i Belfast får samtidigt rätt att vart fjärde år rösta om huruvida landsdelen ska vara kvar på inre marknaden. Första gången en sådan möjlighet ges är fyra år efter övergångsperioden som inleds direkt när Storbritannien formellt lämnat EU. En majoritet av ledamöterna, hos både unionister och nationalister, i det sedan 2017 suspenderade regionalparlamentet måste rösta för för att Nordirland ska lämna EU:s inre marknad. Denna del ses som en eftergift från EU-sidan då den tidigare reservlösningen kan bli tidsbestämd.

Enligt Jean-Claude Juncker kan uppgörelsen hinna godkännas formellt, förutsatt att den brittiska parlamentet röstar för, så att Storbritannien kan lämna EU 31 oktober. Dagen efter, 1 november, inleds i sådana fall nya förhandlingar om de framtida relationerna om bland annat handelsavtal mellan EU och Storbritannien. 

 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret