Inrikesminister Mikael Damberg.

Inrikesminister Mikael Damberg.

Bild: Anders Selnes

Sverige hoppas på digital EU-hjälp mot kriminella

När EU-ländernas inrikesministrar i dag tisdag, träffas i Luxemburg ska de diskutera hur ny teknik kan användas i kampen mot grov brottslighet. – Det är ett spännande projekt, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Det finska ordförandeskapet har tagit initiativ till en ministerdebatt om hur myndigheter i EU kan dra nytta av ny teknik och hur EU kan bidra till att stödja medlemsstaterna i detta arbete.

– Det finns en spännande diskussion om ny teknik och inre säkerhet på EU:s dagordning. Sverige och andra medlemsstater kämpar i dag för att komma åt krypterad information, hela 5G-frågan blir intressant ur ett säkerhetsperspektiv men också kryptovalutor som används gränsöverskridande av kriminella organisationer i Europa, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till Europaportalen innan mötet.

Vad tänker du att EU ska göra i sammanhanget?

– Det finns ju idéer om att ha ett innovationslabb där man från EU:s sida hjälper medlemsstater med att kunna använda ny teknik. Det är ett spännande projekt som gör att vi inte behöver lägga ner riktigt lika mycket pengar i varje enskild medlemsstat utan att vi gör en del av arbetet tillsammans, säger Mikael Damberg.