Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Inrikesminister Mikael Damberg.

Sverige hoppas på digital EU-hjälp mot kriminella

STOCKHOLM 8 oktober 2019

När EU-ländernas inrikesministrar i dag tisdag, träffas i Luxemburg ska de diskutera hur ny teknik kan användas i kampen mot grov brottslighet. – Det är ett spännande projekt, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Det finska ordförandeskapet har tagit initiativ till en ministerdebatt om hur myndigheter i EU kan dra nytta av ny teknik och hur EU kan bidra till att stödja medlemsstaterna i detta arbete.

– Det finns en spännande diskussion om ny teknik och inre säkerhet på EU:s dagordning. Sverige och andra medlemsstater kämpar i dag för att komma åt krypterad information, hela 5G-frågan blir intressant ur ett säkerhetsperspektiv men också kryptovalutor som används gränsöverskridande av kriminella organisationer i Europa, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till Europaportalen innan mötet.

Vad tänker du att EU ska göra i sammanhanget?

– Det finns ju idéer om att ha ett innovationslabb där man från EU:s sida hjälper medlemsstater med att kunna använda ny teknik. Det är ett spännande projekt som gör att vi inte behöver lägga ner riktigt lika mycket pengar i varje enskild medlemsstat utan att vi gör en del av arbetet tillsammans, säger Mikael Damberg.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret