Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
– Ska man ha pengar från EU:s skattebetalare då måste man också garantera att de pengarna inte hamnar i fel fickor, säger justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S).

Sverige stödjer EU-handlingsplan mot korruption

STOCKHOLM 7 oktober 2019

Medan de nordiska länderna ligger i topp över länder med liten korruption i världen är situationen mer bekymmersam i andra EU-länder. Nu vill det finska ordförandeskapet se konkreta åtgärder mot korruption.

När EU-ländernas justitie- och migrationsministrar idag måndag träffas i Luxemburg arrangerar det finska ordförandeskapet en ministerdiskussion om huruvida det behövs en EU-strategi eller handlingsplan mot korruption. 

Finland framhåller vikten av att bekämpa korruption och att det finns en stark koppling mellan korruptionsbekämpning och att stärka rättsstatsprincipen. EU:s nuvarande arbete på området beskrivs som fragmentiserat och i avsaknad av en lämplig övervakningsmekanism.                                              

Av regeringens inlagor till riksdagens EU-nämnd framgår att Sverige stödjer att EU tar fram en handlingsplan som är konkret och ”kan tillföra ett reellt mervärde i kampen mot korruption” men att det “i framtiden får utvärderas om det finns behov” av en separat övervakningsfunktion för just korruptionsfrågor. 

– Ska man ha pengar från EU:s skattebetalare då måste man också garantera att de pengarna inte hamnar i fel fickor. Därför måste alla EU-länder ha bra system för att bekämpa korruption. Och vill man göra det effektivt då ska man titta på de lösningar vi har i de nordiska länderna, exempelvis offentlighetsprincip och meddelarskydd för alla. Det kommer jag att lyfta fram i diskussionen, säger justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) till Europaportalen.                   

Ett sätt för EU att ta arbetet mot korruption vidare kan, enligt regeringen, vara ett fullvärdigt medlemskap i Europarådets antikorruptionsorgan Greco, något som också ska diskuteras på dagens ministermöte. 

Har EU problem med korruption?

– Enskilda EU-länder har ibland ganska stora problem med korruption. Det kan mycket väl även gälla EU och då gäller det att se till att man ökar övervaknings- och kontrollmekanismerna för det, säger Morgan Johansson.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret