Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens avgående ordförande Jean-Claude Juncker på fredagens presskonferens.

Juncker slutar: Jag har känt mig som en familjeterapeut

BRYSSEL 29 november 2019

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnar på sin sista arbetsdag för utvecklingen för demokratin i vissa medlemsländer och listar tre missade tillfällen under hans fem år.

På söndag tar den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen över som EU-kommissionens ordförande efter fem år med den luxemburgske kristdemokraten Jean-Claude Juncker på jobbet.

– Jag slutar som kommissionschef med en viss grad av tillfredsställelse och med vissa, flertalet, saker jag ångrar, sade Juncker under sin sista presskonferens på fredagen.

Allvarligt oroad för hot rättsstaten

Under de senaste åren har hot mot rättsstatligheten som bland annat rör rättsväsendets oberoende från politisk inblandning blivit alltfler i EU-länder som Polen, Ungern och Rumänien. Juncker ser med oro på utvecklingen.

– Jag är allvarligt oroad. I mer än ett land respekteras inte rättsstaten tillräckligt, sade Juncker. 

Känt sig som en familjeterapeut

På fredagen skrev Jean-Claude Juncker det dagliga nyhetsbrevet som tidningen Politico ger ut. Där beskriver han att rollen som kommissionsordförande många gånger har varit den att hålla medlemsländerna samman.

”Under de senaste åren har jag ofta känt mig som Europas familjeterapeut som försökt hålla alla glada och ombord”, skriver Juncker.

Tre missar

Juncker listar i nyhetsbrevet tre missade tillfällen under mandatperioden som startade 2014: Att konflikten på Cypern inte lösts, att EU-ländernas ledare inte lyckades enas om att ge klartecken till utvidgningsförhandlingar med Nordmakedonien och Albanien trots att de uppfyllt alla EU:s krav och att man inte lyckade sluta ett avtal med Schweiz om den framtida relationen. 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret