EU-kommissionens avgående ordförande Jean-Claude Juncker på fredagens presskonferens.

EU-kommissionens avgående ordförande Jean-Claude Juncker på fredagens presskonferens.

Bild: EU

Juncker slutar: Jag har känt mig som en familjeterapeut

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker varnar på sin sista arbetsdag för utvecklingen för demokratin i vissa medlemsländer och listar tre missade tillfällen under hans fem år.

På söndag tar den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen över som EU-kommissionens ordförande efter fem år med den luxemburgske kristdemokraten Jean-Claude Juncker på jobbet.

– Jag slutar som kommissionschef med en viss grad av tillfredsställelse och med vissa, flertalet, saker jag ångrar, sade Juncker under sin sista presskonferens på fredagen.

Allvarligt oroad för hot rättsstaten

Under de senaste åren har hot mot rättsstatligheten som bland annat rör rättsväsendets oberoende från politisk inblandning blivit alltfler i EU-länder som Polen, Ungern och Rumänien. Juncker ser med oro på utvecklingen.

– Jag är allvarligt oroad. I mer än ett land respekteras inte rättsstaten tillräckligt, sade Juncker. 

Känt sig som en familjeterapeut

På fredagen skrev Jean-Claude Juncker det dagliga nyhetsbrevet som tidningen Politico ger ut. Där beskriver han att rollen som kommissionsordförande många gånger har varit den att hålla medlemsländerna samman.

”Under de senaste åren har jag ofta känt mig som Europas familjeterapeut som försökt hålla alla glada och ombord”, skriver Juncker.

Tre missar

Juncker listar i nyhetsbrevet tre missade tillfällen under mandatperioden som startade 2014: Att konflikten på Cypern inte lösts, att EU-ländernas ledare inte lyckades enas om att ge klartecken till utvidgningsförhandlingar med Nordmakedonien och Albanien trots att de uppfyllt alla EU:s krav och att man inte lyckade sluta ett avtal med Schweiz om den framtida relationen.