Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Kylig höstprognos för Sverige – näst lägst tillväxt i EU

BRYSSEL 7 november 2019 | Femte högsta arbetslösheten

 Bara Italien beräknas få en lägre tillväxt än Sverige under nästa år. Arbetslösen spås samtidigt öka och bli den femte högsta i unionen – långt från regeringens skrotade mål om att nästa år bli bäst i EU.

EU-kommissionen räknar i sin ekonomiska höstprognos att Sveriges tillväxt under 2020 bli 1,0 procent. Det är efter Italien den lägsta nivån i EU.

”Sveriges ekonomi saktar tydligt in. Inhemsk efterfrågan och investeringar är i synnerhet svaga”, heter det i rapporten.

Det är enligt kommissionen den svenska exporten som driver tillväxten samtidigt som ekonomin i Sverige viktigaste handelspartner, som Tyskland, saktar in.

Den ekonomiska tillväxten i EU som helhet beräknas också bli relativt låg på 1,4 procent, vilket är lägre än vad man räknade med i somras

– Vi går in i en ny period. Under sju år har vi haft tillväxt och de senaste tre åren har den varit betydande. Detta är inte längre fallet, sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici på torsdagen.

Ökad osäkerhet i omvärlden har i synnerhet slagit mot tillverkningsindustrin och därmed Tyskland som brukar ses som EU:s ekonomiska motor. Landet beräknas under nästa år få en lika låg till växt som Sverige på 1,0 procent av BNP.

Han varnade samtidigt att tidigare prognosers förhoppning om att tillväxten ska tillta inte längre finns kvar.

– Vi förväntar oss inte en återhämtning under 2020 och 2021 vilket tidigare var fallet, sade Moscovici som dock tillade att man inte heller väntar sig en ny allvarlig recession.

Långt från svenskt arbetslöshetsmål

Under nästa år räknar kommissionen att arbetslösheten i Sverige kommer att öka till 7,1 procent. Bara fem EU-länderna väntas få en högre andel arbetssökande. Kommissionen talar om en ”påfallande försämring på arbetsmarknaden”.

Det är långt från regeringens nu skrotade mål om att ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Den förstaplatsen ser i stället ut att gå till Tjeckien på 2,2 procents arbetslöshet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret