Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kylig höstprognos för Sverige – näst lägst tillväxt i EU

 Bara Italien beräknas få en lägre tillväxt än Sverige under nästa år. Arbetslösen spås samtidigt öka och bli den femte högsta i unionen – långt från regeringens skrotade mål om att nästa år bli bäst i EU.

EU-kommissionen räknar i sin ekonomiska höstprognos att Sveriges tillväxt under 2020 bli 1,0 procent. Det är efter Italien den lägsta nivån i EU.

”Sveriges ekonomi saktar tydligt in. Inhemsk efterfrågan och investeringar är i synnerhet svaga”, heter det i rapporten.

Det är enligt kommissionen den svenska exporten som driver tillväxten samtidigt som ekonomin i Sverige viktigaste handelspartner, som Tyskland, saktar in.

Den ekonomiska tillväxten i EU som helhet beräknas också bli relativt låg på 1,4 procent, vilket är lägre än vad man räknade med i somras

– Vi går in i en ny period. Under sju år har vi haft tillväxt och de senaste tre åren har den varit betydande. Detta är inte längre fallet, sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici på torsdagen.

Ökad osäkerhet i omvärlden har i synnerhet slagit mot tillverkningsindustrin och därmed Tyskland som brukar ses som EU:s ekonomiska motor. Landet beräknas under nästa år få en lika låg till växt som Sverige på 1,0 procent av BNP.

Han varnade samtidigt att tidigare prognosers förhoppning om att tillväxten ska tillta inte längre finns kvar.

– Vi förväntar oss inte en återhämtning under 2020 och 2021 vilket tidigare var fallet, sade Moscovici som dock tillade att man inte heller väntar sig en ny allvarlig recession.

Långt från svenskt arbetslöshetsmål

Under nästa år räknar kommissionen att arbetslösheten i Sverige kommer att öka till 7,1 procent. Bara fem EU-länderna väntas få en högre andel arbetssökande. Kommissionen talar om en ”påfallande försämring på arbetsmarknaden”.

Det är långt från regeringens nu skrotade mål om att ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Den förstaplatsen ser i stället ut att gå till Tjeckien på 2,2 procents arbetslöshet.