EU-ländernas handelsministrar vid torsdagens möte i Bryssel.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Osäkert för världshandeln när viktig WTO-domstol slutar fungera

Om tre veckor kommer WTO:s appellationsdomstol inte längre kunna döma i handelstvister. – Då blir det ofta den starkes rätt som vinner, säger handelsminister Anna Hallberg som tillsammans med sina EU-kollegor är oroade för världshandelns framtid.

Den 10 december går en av domarna i Världshandelsorganisationen WTO:s appellationsdomstol i pension. Domstolen har till uppgift att lösa handelstvister mellan företag och länder som är med i organisationen. USA vägrar dock utse en ersättare vilket innebär att domstolen från och med 11 december inte kan döma i handelstvister.

– Det regelbaserade systemet är i allvarlig fara och världshandeln står inför osäkerhet, sade Finlands handelsminister Ville Skinnari efter ett ministerrådsmöte i Bryssel på torsdagen då frågan diskuterades. 

Enligt Sveriges handelsminister Anna Hallberg (S) är EU-länderna eniga om att man behöver hitta en lösning på problemet. 

– Det är oerhört viktigt, framförallt för små länder, att få en rättslig prövning av handelstvister, sade Hallberg efter torsdagens möte. 

Att USA vägrar utse en ny domare grundar sig i president Donald Trumps kritik mot WTO. Handelsminister Hallberg som nyligen varit i USA beskriver situationen om låst.

Tillsammans med Norge och Kanada arbetar EU på en tillfällig lösning som ska kunna ta vid den 11 december men hon tror inte att den kommer hinna på plats i tid.

Annons

– Det kommer sannolikt bli en period utan överprövningsorgan. Det är bekymmersamt, sade handelsministern. 

Om det inte blir någon tillfällig lösning kan handelstvister bara lösas via separata avtal mellan länder.

– Då blir det ofta den starkes rätt som vinner och det därför vi är så måna om detta, sade Anna Hallberg.

Arbetet med att ta fram en tillfällig lösning har enligt FT dessutom retat upp amerikanerna som nu hotar att vägra godkänna WTO-budgeten.

Malmström: WTO riskerar bli irrelevant

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström varnar för att WTO riskerar att tappa i betydelse om inget görs, och att appellationsdomstolen sätts ur spel är bara ett av Världshandelsorganisationens utmaningar.

– WTO har ett allvarligt behov av reform. Jag tror inte att håller på att kollapsa men om inget händer under de närmsta åren kommer den försvagas alltmer och bli irrelevant, sade Malmström.