Ungerns justitieminister Judit Varga i samtal med Sveriges EU-minister Hans Dahlgren under tisdagens möte.

Ungerns justitieminister Judit Varga i samtal med Sveriges EU-minister Hans Dahlgren under tisdagens möte.

Bild: EU

EU-ilska på Ungern efter läckor från hemligt möte

Flera EU-ministrar riktar skarp kritik mot den ungerska regeringen för att mot regelverket ha live-twittrat från en stängd utfrågning om den demokratiska utvecklingen i landet. – Det är en väldigt allvarlig sak. Vi var alla ganska chockade, sade mötesordförande Tytti Tuppurainen.

I går tisdag skedde den andra utfrågningen av Ungern med anledning av anklagelser om brott mot EU:s grundläggande värderingar som rättsstatlighet, press- och mötesfrihet och akademisk frihet när medlemsländernas EU-ministrar träffades i Bryssel. 

Mötet ägde rum bakom lyckta dörrar men den ungerske statssekreteraren för internationell kommunikation, Zoltán Kovács, refererade mötet i realtid via twitter genom att bland annat förlöjliga andra EU-länders ministrar.

”Svenskarna är, självklart, ’oroliga’ – men istället för att ställa en fråga föreläser de, som vanligt, om demokrati”, twittrade Kovács med hänvisning till Sveriges representant på mötet EU-minister Hans Dahlgren (S).

Han anklagade ministrarna och de ansvariga EU-kommissionärna på mötet för att vara orkestrerade av den ungerske premiärminister Viktor Orbáns ärkefiende, den ungersk-amerikanske miljardären och filantropen George Soros.

Irriterad stämning

Finlands EU-minister Tytti Tuppurainen, som ledde mötet, menade att ungrarna kan ha brutit mot EU-fördraget genom att läcka från mötet

– Det är en väldigt allvarlig sak. Vi var alla ganska chockade. Jag bad landet i fråga om en skriftlig förklaring av händelserna, sade Tuppurainen efter mötet.

Tuppurainen var synbart irriterade på den efterföljande presskonferensen och sade med hänvisning till EU-kommissionens utvärderingar att den demokratiska situationen i Ungern blir allt värre.

EU-kommissionär Maroš Šefčovič riktade liknande kritik mot den ungerska delegationen.

– Det är helt oacceptabelt att någon bryter mot reglerna och live-twittrar [och] använder ett sådant helt oacceptabelt språkbruk för att beskriva kollegor i rummet, sade Šefčovič.

Luxemburgs minister Jean Asselborn hotade att lämna mötet om inte ungraren slutade twittra och sade sig ”ha fått nog” med beteendet.

– De trampar på EU:s regler även under ett möte bakom stängda dörrar i Bryssel. Allt de gör är anpassat för deras nationella intresse, sade Asselborn till Politico.

EU-minister Hans Dahlgren (S) är oroad för utvecklingen i Ungern.

– Jag hoppas att de ungerska företrädarna lyssnar på de inlägg som görs här i dag. En del av det som bestäms nu i Ungern är faktiskt ganska oåterkalleligt. Det går inte att ändra tillbaka med ett enkelt parlamentsbeslut om det skulle bli en annan majoritet i parlamentet. Och då är det en allvarlig utveckling, sade Dahlgren i Bryssel, enligt TT.