EU-parlamentariker Malin Björk (V), migrationsminister Morgan Johansson (S) och EU-parlamentariker Tomas Tobé (M).

Bild: EU-parlamentet/Ninni Andersson/Regeringskansliet

Hoppa till artikelns andra spalt.

M och V till regeringen: Byt taktik i flyktingfrågan

Moderaternas Tomas Tobé anser att Sverige bör släppa kravet på att alla EU-länder ska ta emot asylsökande. Vänsterpartiets Malin Björk vill att Sverige ska gå vidare för en ny asylpolitik utan flyktingvägrande länder. Regeringen står dock fast vid kravet på obligatorisk omfördelning.

Arbetet med att få nya asylregler på plats i EU har sedan flera år legat på is. Den stora knäckfrågan handlar om huruvida alla medlemsländer måste ta emot flyktingar vid stora migrantflöden likt den under hösten 2015. 

Länder som Ungern och Slovakien har vägrat gå med på en sådan obligatorisk omfördelning av flyktingar mellan medlemsländerna. Samtidigt har länder som Sverige tryckt på för att alla länder, vid flyktingtoppar, deltar i en omfördelning av asylsökande.

Så sent som vid riksdagens EU-nämnd i fredags betonade migrationsminister Morgan Johansson (S) att Sveriges linje var oförändrad.

– Vi står fast vid våra ståndpunkter om en solidarisk fördelning av ansvaret. Om det kommer många flyktingar till ett och samma land under kort tid då måste alla länder vara beredda att ta ansvar för det, sade Morgan Johansson till Europaportalen.

Men från svenska EU-parlamentariker kräver man nu att regeringen överväger sin position.

– Regeringen måste tänka nytt om invandringspolitiken. Det är dags att släppa det absoluta kravet på tvingande omfördelning och istället söka en pragmatisk lösning som hela EU kan stå bakom, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé i ett uttalande till Europaportalen på tisdagen.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk tror å sin sida en lösning där de EU-länder som är villiga att omfördela flyktingar gå vidare med en separat lösning.

– Man inte kan luta sig mot Visegradländerna [Polen, Unger, Tjeckien och Slovakien] utan man måste finna en väg att gå vidare med dem som vill få något vettigt gjort. Jag tror att det måste bli en koalition av villiga länder, sade Malin Björk under en pressträff i Strasbourg i förra veckan.