Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker Malin Björk (V), migrationsminister Morgan Johansson (S) och EU-parlamentariker Tomas Tobé (M).

M och V till regeringen: Byt taktik i flyktingfrågan

BRYSSEL 3 december 2019

Moderaternas Tomas Tobé anser att Sverige bör släppa kravet på att alla EU-länder ska ta emot asylsökande. Vänsterpartiets Malin Björk vill att Sverige ska gå vidare för en ny asylpolitik utan flyktingvägrande länder. Regeringen står dock fast vid kravet på obligatorisk omfördelning.

Arbetet med att få nya asylregler på plats i EU har sedan flera år legat på is. Den stora knäckfrågan handlar om huruvida alla medlemsländer måste ta emot flyktingar vid stora migrantflöden likt den under hösten 2015. 

Länder som Ungern och Slovakien har vägrat gå med på en sådan obligatorisk omfördelning av flyktingar mellan medlemsländerna. Samtidigt har länder som Sverige tryckt på för att alla länder, vid flyktingtoppar, deltar i en omfördelning av asylsökande.

Så sent som vid riksdagens EU-nämnd i fredags betonade migrationsminister Morgan Johansson (S) att Sveriges linje var oförändrad.

– Vi står fast vid våra ståndpunkter om en solidarisk fördelning av ansvaret. Om det kommer många flyktingar till ett och samma land under kort tid då måste alla länder vara beredda att ta ansvar för det, sade Morgan Johansson till Europaportalen.

Men från svenska EU-parlamentariker kräver man nu att regeringen överväger sin position.

– Regeringen måste tänka nytt om invandringspolitiken. Det är dags att släppa det absoluta kravet på tvingande omfördelning och istället söka en pragmatisk lösning som hela EU kan stå bakom, säger EU-parlamentariker Tomas Tobé i ett uttalande till Europaportalen på tisdagen.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk tror å sin sida en lösning där de EU-länder som är villiga att omfördela flyktingar gå vidare med en separat lösning.

– Man inte kan luta sig mot Visegradländerna [Polen, Unger, Tjeckien och Slovakien] utan man måste finna en väg att gå vidare med dem som vill få något vettigt gjort. Jag tror att det måste bli en koalition av villiga länder, sade Malin Björk under en pressträff i Strasbourg i förra veckan.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret