Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
För EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är digitalisering och artificiell intelligens några av EU:s största utmaningar och möjligheter. Arkivbild.

AI och data ska göra EU världsledande

BRYSSEL 19 februari 2020

EU-kommissionen lanserar sina idéer på hur Europa kan komma ifatt och förbi Kina och USA när det gäller digitalisering, artificiell intelligens och en ny marknad för data. Samtidigt betonas individens rättigheter.

En av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen viktigaste utfästelser när hon valdes var att lägga fram förslag på hur EU-länderna ska ”rustas för den digitala tidsåldern” som hon kallar det.

– I dag presenterar vi vår ambition för att skapa Europas digitala framtid. Den täcker allt från IT-säkerhet till kritisk infrastruktur, IT-utbildning till IT-färdigheter, demokrati till media, sade von der Leyen på onsdagen när de första delarna av planen presenterades.

I paketet ingår en övergripande strategi där framtiden stakas ut och vilka lagförslag som kan väntas. Strategin har tre huvudmål om bland annat att sätta människor i fokus, rättvisa förutsättningar för företag och demokratiska värderingar.

Kommissionen vill även att EU ska gå för och sätta regler som kommer att gälla globalt på ett liknande sätt som man i dag försöker reglera internationell handel. De förespråkar ”teknologisk suveränitet” där EU inte riskerar att bli beroende av andra länder när det gäller kritisk teknologi.

Digitaliseringen är en del i kommissionens tillväxtstrategi där de räknar med att antalet arbetstillfällen på området kommer att i det närmaste fördubblas till elva miljoner på fem år.

Artificiell intelligens

Den andra delen är ett diskussionsunderlag om att hitta en balans mellan att använda potentialen med AI och individens rättigheter och att känna tillit till teknologin.

– Artificiell intelligens utgör en enorm möjlighet för EU, sade Ursula von der Leyen.

Kommissionen förespråkar ett strikt regelverk kring AI i så kallade högrisksektorer. Det kan handla om sjukvård, brottsbekämpning, transport och rekryteringsprocesser. I dessa vill kommissionen att nya teknologier ska granskas och få ett godkännande innan de kan användas på EU:s inre marknad. För användning av AI på andra, mindre riskabla, områden lutar kommissionen mot att använda en frivillig märkning.

Bland annat ska man ta ställning till huruvida ansiktsigenkänning ska kunna användas i det offentliga rummet.

EU ska vinna kampen om data

Den sista delen i onsdagens paket utgörs av ett förslag på en europeisk strategi för data. EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton menade att Europa förlorat det första slaget i den internationella kampen om data, den om personuppgifter, till USA där nätjättar som Facebook och Google bygger sin affärsverksamhet på att användarna delar sin data.

– Vi medger att vi missade den första vågen, den första kampen, sade Breton som tillade att EU nu har chansen att vinna nästa kamp – den om data från företag och myndigheter.

Breton anser att en gemensam EU-marknad för data vore en lika stor utveckling av EU-samarbetet som skapandet av den inre marknaden för varor och tjänster. 

Tolv veckors samråd

De tre dokumentet skickas nu på remiss i tolv veckor. Därefter besluter kommissionen hur man ska gå vidare. Under året väntas flera delar av den digitala framtidsstrategin, bland annat om demokratiaspekten och nätjättars ansvar för innehåll.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret