Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Trots brexit och klimatkris får detta inte bli en tid att misströsta, skriver Europaparlamentariker Karin Karlsbro (L).

Debatt: Debatt: Håll ihop EU

Karin Karlsbro (L) 25 februari 2020

2020 kommer bli ett viktigt år i EU:s historia. Vi blir en medlem mindre och åtgärder inom ramen för the Green Deal måste snabbt komma på plats. En resultatinriktad klimatpolitik och att stärka och hålla ihop EU-samarbetet ser jag därför som vårens främsta frågor, skriver liberalen Karin Karlsbro. 

Utan en jord att bo på kan vi inte åtnjuta de fantastiska saker som EU åstadkommit såsom fri rörlighet, handel, demokrati och mänskliga rättigheter. Vi har ont om tid, därför är det fullt rimligt att klimat blir den mest prioriterade frågan i EU. Liberalerna vill att EU ska bli världens bästa klimat- och miljöorganisation. Med en befolkning på 450 miljoner kan vi tillsammans göra det mycket mer effektivt än vad medlemsländer kan göra på egen hand.

Under 2020 kommer the klimat- och miljöfrågorna i Green Deal börja brytas ned i konkreta lagförslag som sedan ska godkännas av parlamentet. Det kommer ställa höga krav på oss ledamöter i att vara samarbetsvilliga, modiga och sätta politiska poänger åt sidan. Vissa partier, exempelvis Miljöpartiet och Vänsterpartiet, har en ovana av att rösta ned alla förslag om inte allt sker på deras villkor som om det inte vore en förbättring för klimatet. Det duger inte. Ska vi uppnå resultat måste även de komma med i matchen och börja samarbeta. Ensam är inte stark, och ensam kommer framförallt inte rädda klimatet. 

Liberalerna kommer kämpa för en europeisk koldioxidskatt, vi vill slopa subventioner till fossila bränslen och leda om stora dela av jordbruksstödet till forskning och stöd för en grön omställning.

Håll ihop Europasamarbetet
Även om Brexit främst är en förlust för Storbritannien så är det den även en förlust för EU. Men det är viktigt att komma ihåg att 27 länder fortfarande är med i EU och är viktigare än någonsin att vi stärker och håller ihop Europasamarbetet. Brexit är i mångt och mycket ett resultat av ett felaktigt narrativ om ett EU som jobbar emot istället för med medborgarna.

Europavänliga krafter måste nu mobilisera för att återta narrativet. Det handlar dels om att stå stadigt i kampen mot populismen. Men också om att kämpa för ett EU som tydligt ger mervärde åt medlesmländerna och ytterst skattebetalarna. EU ska fokusera på rätt saker och vara tydlig med vilka värden vi står för. 

Sluta dalta med auktoritära medlemsstater
Liberalerna vill att EU ska fokusera på gemensamma på gränsöverskridande problem. Mer resurser ska gå till gemensam migrationspolitik, brottsbekämpning och säkerhet. Mindre resurser ska gå till snedvridande bidrag till europeiskt jordbruk. För att inte tappa sin trovärdighet måste EU också sluta dalta med auktoritära medlemsstater. EU är en union för demokratier som respekterar rättsstatens principer och mänskliga rättigheter. Polen och Ungern är två länder som inte gör det, och de bör därmed få sina EU-bidrag indragna. 

Trots brexit och klimatkris får detta inte bli en tid att misströsta. EU har klarat omöjliga saker förut och om vi mobiliserar och samarbetar kan vi göra det igen. 

Karin Karlsbro
Europaparlamentariker (L)

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret