Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier vid måndagens presentation.

Ny strid mellan EU och Storbritannien efter brexit

BRYSSEL 3 februari 2020 | EU-villkor avvisas

Bara dagar efter att Storbritannien lämnat EU är det tydligt att parterna har olika syn på hur den framtida relationen bör se ut. EU:s villkor för ett brett handelsavtal avvisas av den brittiske premiärministern.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier presenterade på måndagen kommissionens förslag på mandat för de kommande förhandlingarna med ex-medlemslandet Storbritannien. Förhandlingarna ska leda till avtal på en rad områden som handel, fiske och säkerhet.

– Vårt mål är nu att skapa ett nytt partnerskap med [Storbritannien], sade Barnier som tillade att mandatförslaget inte innehåller några överraskningar sett från EU:s tidigare hållning.

Det 33-sidiga förslaget innehåller tre huvudsakliga områden som är viktiga för EU: handel, säkerhet och hur relationen ska styras.

Erbjuder ambitiöst men villkorat handelsavtal

– Vi är redo att erbjuda ett mycket ambitiöst handelsavtal som den centrala delel i detta partnerskap. Det inkluderar noll-tullar, noll-kvoter för alla varor som kommer in på den inre marknaden, sade Barnier.

Förslaget erbjuder även britterna ett långtgående avtal för handel med tjänster, digital handel, immaterialrätt och tillgång till offentliga upphandlingar.

Det erbjudandet villkoras dock med ”minst två” krav på Storbritannien. Det ena handlar om att landet måste binda sig till att inte sänka EU-standarder som rör exempelvis miljö, arbetsrätt, statsstöd och skatter. EU-länderna oroas för att brittiska företag kan komma att konkurrera ut företag i EU genom att man sänker sådana standarder och därmed kostnader.

– Vi måste nu enas om specifika och effektiva garantier för att säkra liknande villkor på lång sikt. Ju mer gemensamma standarder, desto större tillgång till sin marknad kommer EU kunna erbjuda Det är upp till Storbritannien att avgöra, sade Barnier.

Det andra EU-villkoret för framtida brittisk långtgående tillgång till den inre marknaden är ett fiskeavtal. EU vill att nuvarande regler vad gäller fisket – där EU-fiskare får dra sina nät i brittiska vatten och brittiska fiskare får sälja sin fångst i EU-länderna – ska fortsätta. Frågan är kontroversiell och politiskt mycket viktig i länder som Frankrike och Danmark som har många fiskebåtar i brittiskt vatten. För vissa britter är frågan än mer kontroversiell där många anser att bara brittiska fiskare ska få fiska i brittiska vatten.

– Vårt frihandelsavtal måste innehålla ett avtal om fiske, sade Barnier.

Övriga frågor som måste lösas ut rör brittiskt deltagande i olika EU-samarbeten som forskningsprogrammet Horisont och studentutbytet Erasmus, regler för flyg och säkerhetsfrågor som arbetet mot terrorism.

I förslaget till förhandlingsmandat vill kommissionen att EU-domstolen ska spela en roll när det gäller att lösa tvister mellan Storbritannien och ett EU-land. Något som även det riskerar att sticka i ögonen på brexitörer. 

Johnson vill inte bindas av EU-regler – skådar mot Kanada

Samtidigt i Storbritannien höll premiärminister Boris Johnson på måndagen ett tal om sin syn på förhandlingarna. Han säger där att ha inte vill att Storbritannien ska behöva följa EU-standarder eller EU-domstolen.

– Det finns inget behov att ett frihandelsavtal som innebär att vi accepterar EU-regler om konkurrenspolitik, subventioner, social trygghet, miljön eller liknande mer än att EU skulle behöva följa brittiska regler, sade Johnson.

Han lovar dock att Storbritannien ska behålla de standarder – ”i många fall högre” – landet har på många områden, men att detta inte ska bindas av EU-regler. 

Konsekvensen av Boris Johnson krav på att inte länka brittiska standarder till EU-standarder och lyda under EU-domstolen är ett mindre omfattande frihandelsavtal mellan de två ekonomierna.

– Vi har gjort vårt val. Vi vill ha ett frihandelsavtal liknande Kanadas. Men i det osannolika fallet att vi inte lyckas [enas om ett sådant avtal] kommer får handel att baseras på vårt nuvarande utträdesavtal med EU, sade Boris Johnson.

När det gäller fiske sade sig den brittiske premiärministern beredd att ”överväga ett avtal” och att ett sådant måste ”se till att brittiska fiskevatten först och främst är för brittiska båtar”.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret