Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) i samtal med kollegor från Kroatien och Lettland på tisdagens ministermöte i Bryssel.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU redo förhandla med Storbritannien igen

EU-länderna har enats om hur de vill se den framtida relationen med Storbritannien. Förhandlingarna med britterna kan inledas redan i nästa vecka.

Medlemsländernas EU-ministrar godkände i dag tisdag mandatet för hur man vill att den framtida relationen med Storbritannien ska se ut. Förhandlingarna är planerade att inledas på måndag i nästa vecka.

– Det är en bra position som EU har och den kommer gynna oss, sade Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) på tisdagen.

Kommissionen, som förhandlar å medlemsländernas vägnar, presenterade sitt förslag till mandat för tre veckor sedan. Redan då väckte i synnerhet en fråga ont blod hos den brittiska regeringen. Det handlar om att EU vill att Storbritannien inte ska kunna konkurrera ut företag i EU-länderna genom att sänka sina standarder för exempelvis miljöregler eller arbetsrätt.

På EU-sidan har framför allt Frankrike drivit en tuff linje gentemot Storbritannien. Medlemsländerna har enats om att ett handelsavtal ska ”upprätthålla höga standarder” och att detta ska med EU-standarder som referenspunkt och över tid för att ”säkra en hållbar och långvarig relation”. Det är ett krav som den brittiska regeringen väntas avvisa.

– Det är klart att de kommer tycka att det här är för tufft från början. Det är klart att vi tycker att de ska närma sig oss, sade EU-minister Dahlgren som tillade att frågan är angelägen för EU-sidan.

– Ju bredare och djupare relation vi vill ha, desto viktigare är det att de här konkurrensförhållandena är någorlunda jämförbara, sade Dahlgren.

En annan het fråga är fisket där EU-sidan kräver fortsatt tillgång till brittiska fiskevatten i utbyte mot att brittiska fiskare får sälja sin fångst tullfritt i EU.

Nederländernas utrikesminister Stef Blok varnade på tisdagen för att EU-sidan åter måste förbereda sig på att man inte kommer att enas på den korta förhandlingstiden och att Storbritannien helt lämnar EU utan något handelsavtal.

– Det är väldigt svårt att nå ett avtal på så kort tid. Risken att det misslyckas är reell, sade Blok.

På torsdag väntas den brittiska regeringen presentera sitt förhandlingsmandat. Innan årets slut ska de två sidorna ha enats.