Annons

Urtikesminister Ann Linde (S).

Bild: Andreas Liljeheden

Hoppa till artikelns andra spalt.

Utrikespolitiska debatten: Svensk samling kring EU

– EU är vår viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska arena, sade utrikesminister Ann Linde vid den årliga utrikespolitiska riksdagsdebatten. Om EU rådde relativ enighet men relationen till Ryssland och Turkiet rörde upp debatten. 

– Jag har en kopia av utrikesministerns deklaration i min hand, inledde moderaten Hans Wallmark sitt tal under onsdagens riksdagsdebatt. Jag skulle kunna göra som Nancy Pelosi i den amerikanska kongressen och riva sönder det. Men det gör jag inte. I allt väsentligt delar jag den uppfattning som utrikesministern ger uttryck för, sa han. 

Utrikesministern Ann Linde (S) betonade EU:s centrala roll för svensk utrikespolitik. 

– Ingen annan aktör är i så stor utsträckning en garant för svensk ekonomi, säkerhet och fred, sa hon.

Regeringen välkomnar bland annat kommissionens tidigare förslag att inleda medlemsskapsförhandlingarna med Albanien och Nordmakedonien, EU:s klimatarbete och viljan att skydda principen om rättsstatlighet

Vänsterpartiet kritiserade dock den sista punkten och ansåg att det krävs en hårdare linje mot Turkiet för att uppfylla målet. Liberalen Fredrik Malm höll med.

 –  Varför tar inte Ann Linde ett initiativ om mänskliga rättigheter-sanktioner mot Turkiet på EU nivå? [...] Europeiska Unionen har bevisligen ett samarbete med Turkiet där Turkiet i praktiken ägnar sig åt utpressning mot EU då det här samarbetet handlar om migranter, sa Fredrik Malm. 

På samma spår argumenterade Centerpartiet och Sverigedemokraterna för en hårdare offensiv mot Ryssland. Båda partier är för ett införande av så kallade Magnitskijsanktioner, mot personer som brutit mot mänskliga rättigheter.  

I förhållande till Turkiet höll Ann Linde med om att sanktioner är ett alternativ att diskutera, men menade också att det är viktigt att både kritisera och ha ett samarbete med Turkiet.