Greta Thunberg kritiserar EU-kommissionens nya klimatlag.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Greta sågar klimatlag: Inte i linje med vetenskapen

Greta Thunberg skapade köer och väckte applåder under Europaparlamentets debatt om EU-kommissionens förslag till ny klimatlag. – När ditt hus brinner så väntar du inte några år innan du släcker elden, ändå är det vad kommissionen föreslår i dag, säger hon.

Korridoren utanför miljöutskottet var packad av journalister och besökare när Greta Thunberg skulle tala inför EU-parlamentet under onsdagen. Vakter jobbade för att hålla ordning på folkmassan. 

Atmosfären var mer lik den inför en rockkonsert än inför en utskottsdebatt. 

EU-kommissionens förslag till ny klimatlag kritiserade hon på flera punkter. 

Flertalet av hennes repliker möttes av applåder och avslutningsvis stod många Europaparlamentariker upp.

Annons

– Om EU presenterar den här lagen så signalerar ni indirekt att ni har gett upp. Gett upp Parisavtalet, och gett upp om att göra allt ni kan för att säkra en trygg framtid för era barn, säger hon.

Greta Thunberg deltog efter att ha fått en officiell inbjudan av EU-parlamentets talman David Sassoli.

Under det tio minuter långa talet uttryckte hon bland annat att kommissionens förslag inte ligger i linje med vetenskapen. Hon argumenterade att budgeten inte är tillräcklig för att kunna begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader.

– När ditt hus brinner så väntar du inte några år innan du släcker elden, ändå är det vad kommissionen föreslår i dag. [...] Ni låtsas som att era planer och regler på något vis ska lösa den största krisen som mänskligheten någonsin har mött, trots att vetenskapen säger annorlunda, säger hon.

Europaparlamentarikern Jytte Guteland (S), som även har fått huvudansvar för att leda arbetet med att fastslå EU-parlamentets ståndpunkt i frågan om klimatlagen, uttryckte tacksamhet för Thunbergs arbete. 

– Din starka röst går som en våg genom rummet och det finns ett tydligt före och efter Fridays for future. I dag pratar jag på svenska och jag känner mig stolt över att vara svensk, säger Guteland.