Malin Björk (V) argumenterade i debatt om flyktingssituationen att mänsklig solidaritet saknas.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Malin Björk (V): Våldet vid gränsen brutalt

När situationen vid den grekisk-turkiska gränsen debatterades i EU-parlamentet låg fokus på det mänskliga lidandet men samförstånd fanns inte. Europaparlamentarikern Malin Björk efterlyste solidaritet i hanteringen av migranterna.

Både ministerrådet och EU-kommissionen presenterade sina ståndpunkter innan Europaparlamentets debatt om vad EU bör göra vid gränsen mellan Turkiet och Grekland.

Migrationskommissionär Ylva Johansson hade ett dubbelt besked till parlamentet.

– EU måste skydda sina gränser, men vi måste också skydda fundamentala rättigheter inklusive rätten till asyl. Det är vår lagliga och moraliska skyldighet att göra båda, sade Johansson. 

Malin Björk (V), som kom till debatten iklädd en “Refugees welcome”-tröja uttryckte missnöje över Frontex agerande. 

– Vi borde prata om att skydda människor på flykt, asylrätten och rättsstaten. Kommissionen fortsätter att prata om att skydda EU:s yttre gränser när vi vet att det sker med våld och brutalitet. Medlemsländerna ska fördela ansvaret med ett gemensamt mottagande och vi ska göra det nu, sade Björk, som enda svenska Europaparlamentarikern i debatten.

De flesta partigrupper är eniga om att den humanitära situationen är oacceptabel för migranter, och vill att EU ska leverera en lösning. Ett undantag var nationalkonservativa ECR-gruppen, där Sverigedemokraterna ingår.

– Det handlar inte om migranter, det handlar om jihadister som Erdoğan har släppt lösa mot Grekland. [...] Migranterna borde skickas till obebodda öar och hållas borta, sade Emmanouil Fragkos från ECR-gruppen. 

Manfred Weber, talesperson för konservativa EPP-sidan, tycker att Turkiets president Erdoğan utnyttjar migranter för egna politiska syften och fick medhåll från många partigrupper. 

Dessutom behöver EU göra mer för att få slut på konflikten i Syrien, argumenterade Weber.

Att EU behöver göra mer i Syrien höll socialdemokratiska S&D-gruppen med om, men i mycket annat skilde prioriteringarna sig åt. Ledaren för gruppen Iratxe García Pérez tycker att EU glömmer bort migranterna i fråga om gränsbevakningen. 

– Vi kritiserar Greklands beslut att inte ta emot några asylansökningar på en månad. Ursula von der Leyen har beskrivit Grekland som Europas sköld, men jag frågar, ett sköld mot vad? Ett sköld skyddar mot vapen, detta handlar om människoliv, sade García Pérez.