Annons

Fel i Jordbruksverkets it-system har lett till att lantbrukare antingen kunnat få för mycket, för lite eller för sent utbetalt EU-stöd. Arkivbild.

Bild: News Øresund - Johan Wessman

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ovanligt stora brister i svensk hantering av EU-stöd

Två svenska myndigheter får på fingrarna av Ekonomistyrningsverket för att ha uppvisat stora brister när miljarder i EU-stöd delats ut.

Ekonomistyrningsverket, ESV, granskar hur svenska myndigheter förvaltar de EU-bidrag som delas ut i Sverige. ESV slog på fredagen fast att hanteringen av två av programmen inte lever upp till EU-standarden. Andelen fel – som kan vara allt från felaktigt ifyllda blanketter, saknade underlag till rent fusk – får enligt EU-kommissionen inte överstiga två procent. 

ESV har hittat ”betydande brister” i hur Jordbruksverkets förvaltning av EU-stöd till lantbrukare. Konkret handlar det om det it-system som myndigheten använder för att hantera utbetalningar och återkrav. Brister i det har gjort att lantbrukare antingen kunnat få för mycket, för lite eller för sent utbetalt EU-stöd, enligt Ulrika Bergelv, avdelningschef på ESV.

Hon pekar på att problemet inte är nytt och att Jordbruksverket tidigare har skjutit på en planerad förbättring av it-systemet.

– Nu har Jordbruksverket tittat på problemen igen och tagit fram en ny plan för hur detta ska kunna hanteras, säger Bergelv till Europaportalen.

Det andra programmet rör EU-pengar till personer som har det sämst ställt, en av de minsta EU-fonderna i Sverige, som myndigheten Svenska ESF-rådet förvaltar. Systemet har uppvisat ”påtagliga brister”.

– Det handlar om redovisning av personalkostnader hos projekt som inte varit korrekta, säger Ulrika Bergelv som tillägger att Svenska ESF-rådet återkrävt pengarna från projektet. 

Det hör till ovanligheterna att svenska myndigheter inte klarar EU-gränsen om högst två procent andel fel.