Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Fel i Jordbruksverkets it-system har lett till att lantbrukare antingen kunnat få för mycket, för lite eller för sent utbetalt EU-stöd. Arkivbild.

Ovanligt stora brister i svensk hantering av EU-stöd

BRYSSEL 16 mars 2020

Två svenska myndigheter får på fingrarna av Ekonomistyrningsverket för att ha uppvisat stora brister när miljarder i EU-stöd delats ut.

Ekonomistyrningsverket, ESV, granskar hur svenska myndigheter förvaltar de EU-bidrag som delas ut i Sverige. ESV slog på fredagen fast att hanteringen av två av programmen inte lever upp till EU-standarden. Andelen fel – som kan vara allt från felaktigt ifyllda blanketter, saknade underlag till rent fusk – får enligt EU-kommissionen inte överstiga två procent. 

ESV har hittat ”betydande brister” i hur Jordbruksverkets förvaltning av EU-stöd till lantbrukare. Konkret handlar det om det it-system som myndigheten använder för att hantera utbetalningar och återkrav. Brister i det har gjort att lantbrukare antingen kunnat få för mycket, för lite eller för sent utbetalt EU-stöd, enligt Ulrika Bergelv, avdelningschef på ESV.

Hon pekar på att problemet inte är nytt och att Jordbruksverket tidigare har skjutit på en planerad förbättring av it-systemet.

– Nu har Jordbruksverket tittat på problemen igen och tagit fram en ny plan för hur detta ska kunna hanteras, säger Bergelv till Europaportalen.

Det andra programmet rör EU-pengar till personer som har det sämst ställt, en av de minsta EU-fonderna i Sverige, som myndigheten Svenska ESF-rådet förvaltar. Systemet har uppvisat ”påtagliga brister”.

– Det handlar om redovisning av personalkostnader hos projekt som inte varit korrekta, säger Ulrika Bergelv som tillägger att Svenska ESF-rådet återkrävt pengarna från projektet. 

Det hör till ovanligheterna att svenska myndigheter inte klarar EU-gränsen om högst två procent andel fel.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret