Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Till höger Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i samtal med sin irländske kollega Charles Flanagan på onsdagens möte i Bryssel

Sverige redo hjälpa Grekland stoppa migranter

BRYSSEL 5 mars 2020

Sverige och övriga EU-länder ger sitt stöd till Grekland som stängt sin gräns mot migranter som kommer från Turkiet.

EU-ländernas migrationsministrar enades på onsdagskvällen under ett extrainsattmöte i Bryssel att ställa sig bakom Grekland i dess beslut att stoppa migranter som försöker ta sig över gränsen från Turkiet. 

Samtidigt uttalande man kritik mot Turkiet för att använda migranterna för att sätta politisk press på EU. Sverige företräddes av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som sade att Sverige är redo att bistå Grekland med stöd.

– Vi är inte bara skyldiga, vi är också villiga att bidra både vad det gäller personal och materiel. Men det är för tidigt än så länge att säga vilken typ av materiel det i sådana fall handlar om, det måste samordnas med andra länder, sade Johansson i samband med mötet.

Svensk polis uppger sig vara redo att bistå Grekland mellan vill inte lämna några detaljer.

– Inom ramen för Frontex snabbinsatsstyrka har Sverige erbjudit teknisk hjälp till Grekland, samt att svenska gränskontrollexperter är beredda att åka till Grekland. Men av operativa skäl ges i nuläget inga detaljer, säger chefen för nationella gränspolissektionen, Patrik Engström, i ett uttalande

Samtliga svenska partier förutom Miljöpartiet och Vänsterpartiet anser samtidigt att flyktingarna och migranterna som samlats vid den grekisk-turkiska gränsen inte borde släppas in i EU, enligt SvD.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret