Hoppa till artikelns andra spalt.

Ranking: Pressfriheten minskade i Sverige

Nättrakasserier och övervakning gör att pressfriheten i Sverige går tillbaka tredje mest i Europa, enligt Reportrar utan gränsers årliga ranking. Pressfriheten har minskat i de allra flesta EU-länder sedan 2013, men ett land står ut mest negativt.

Flera europeiska länder som traditionellt har den högsta graden av pressfrihet har på årets pressfrihetsindex halkat ned på rankingen. Reportrar utan gränser som framställer indexet pekar på nättrakasserier och övervakning som anledningar till den minskade pressfriheten i bland annat Sverige tappar tredje mest i Europa. Tappet gör att Sverige förlorar fjolårets tredje plats till en fjärde plats. Även länder som Nederländerna, Finland och Estland halkar ned på rankingen.

”I Skandinavien kommer de mest aggressiva trakasserierna av journalister från Kina och Iran, medan baltiska reportrar utgör mål för ryska troll”, heter det.

I Frankrike, som också tappade på rankingen under 2019, förs attacker mot journalister under gula-västar-demonstrationerna fram som anledning.

Ungern, som sett en försämring av pressfriheten varje år, kallar Reportrar utan gränser för ”en av EU:s mest repressiva regeringar”. Landets coronakrislag som kan ge fängelse för att sprida ”osanning” och att fler politiker från regeringspartiet Fidesz fått plats i styrelsen för landet medieråd är några av de åtgärder som gör att Ungern fortsätter tappa på indexet.

Reportrar utan gränser pekar på att finanskrisen gjort att ägarkoncentrationen av medier ökat, vilket organisationen ser som ett hot mot pressfriheten. I många Öst- och centraleuropeiska länder har etermediers oberoende attackerats av regeringar, enligt rapporten.

Ljusglimtar

Slovakien, där en journalist mördades för två år sedan, lyfts fram som ett positivt exempel efter att rättegångar inletts mot de misstänkta bakom mordet.

Inga större förändringar

Förändringarna i poängen på indexet har dock inte gjort att något av de 47 europeiska länderna bytt mellan någon av de fem olika kategorierna.

De länder med högst pressfrihet i Europa är Norge, Finland, Danmark och Sverige. Lägst är den i Azerbajdzjan, Turkiet, Vitryssland och Ryssland. Av EU-länderna är pressfriheten lägst i Bulgarien.

EU-trend

Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex är jämförbart tillbaka till 2013. Mellan 2013 och 2020 är trenden i EU-länderna för pressfriheten negativ. Sedan 2013 har den genomsnittliga poängen på den hundragradiga skalan försämrats med 3,5 poäng. Av de 27 medlemsländerna har pressfriheten ökat endast i fyra (Portugal, Lettland, Italien och Belgien). I övriga 23 har den i olika utsträckning minskat. Allra sämst har utvecklingen varit i Polen som efter att den nuvarande högerpopulistiska regeringen kom till makten 2015 tappat 15,6 poäng.