Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
"EU och Sverige får inte stillatigande se på när Kina nu inför inskränkningar mot Hong Kong", säger Jens Holm (V).

Sverige driver på för EU-sanktioner mot Kina

BRYSSEL 29 maj 2020

EU-länderna kritiserar Kinas förslag om säkerhetslag för Hongkong. Samtidigt krävde riksdagen på fredagen sanktioner mot Kina, ett förslag som direkt avvisades av EU:s utrikeschef Josep Borrell.

– Maktkampen mellan USA och Kina är en faktor i en post-corona värld. Kina är en allierad och en konkurrent till EU. Vi behöver en stark relation, å andra sidan är det tydligt att det finns rivalitet. Det är en komplicerad relation, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell.

EU:s utrikesministrar sammanträdde under fredagen för att diskutera EU:s framtida relation till Kina. På videokonferensen följde de upp ett avtal som slöts mellan EU och Kina förra året, i vilket de båda lovade att upprätthålla FN:s stadga om säkerhet och mänskliga rättigheter, samt att fortsätta en handel med rättvis konkurrens

Men dagens mötesagenda hamnade delvis i skugga av den säkerhetslag för Hong-Kong som Kinas folkkongress i går gav grönt ljus till att fortsätta driva. 

– Alla medlemsländer har uttryckt en stor oro över Kinas handlingar, vi menar att lagen riskerar att inskränka på principen om ett land, två system. [...] Vår relation till Kina bygger på ömsesidig respekt och vi kommer att behöva ta upp detta beslut i våra samtal med Kina, sade Borrell och hänvisade till EU:s uttalande om den kommande säkerhetslagen. 

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Europeiska rådets ordförande Charles Michel och den kinesiske premiärministern Li Keqiang planerar att träffas via videokonferens i slutet av juni.

Inför mötet kommer Sverige att driva på för sanktioner, ett förslag från Moderaterna som fick majoritet mot regeringens mer försiktiga linje vid fredagens sammanträde med riksdagens EU-nämnd, enligt Jens Holm (V).

– EU och Sverige får inte stillatigande se på när Kina nu inför inskränkningar mot Hong Kong. Fackliga rättigheter, frihet för alla uigurer, frihet för Gui Minhai, pressfrihet, mötesfrihet och rättsstat är andra frågor som också borde lyftas med Kina, säger Holm i sitt nyhetsbrev.

Men EU:s utrikeschef Josep Borrell avvisar sanktioner mot Kina.

– Bara ett land krävde sanktioner. Jag tror inte att sanktioner är en väg för att lösa våra problem med Kina, sade Josep Borrell på den efterföljande presskonferensen i Bryssel.

Nathalie Majdek Mathisen
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret