Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den 20 maj 2019 när Ukrainas nya president Volodymyr Zelensky tillträde som statschef.

TV-stjärna blev Ukrainas president – så gick det sedan

BRYSSEL 20 maj 2020

Ukrainas väljare satte hoppet till en TV-kändis när de 2019 valde Volodymyr Zelenskyj som landets nya president. Han lovade bättre relationer till Ryssland och minskad korruption. Men vad har han uppnått? Europaportalen sammanfattar hans första år. 

Det var i presidentvalet 2019 som den politiskt oerfarna och populära skådespelaren Volodymyr Zelenskyj vann folkets tillit med över 70 procent av rösterna. Han fick därmed större väljarstöd än någon tidigare president i det självständiga Ukraina, enligt Utrikespolitiska institutet

– Namnet på hans parti togs från en titel på en TV-serie som han har spelat i, där kämpar hans karaktär mot den korrupta politiska eliten, säger Karina Shyrokykh, forskare på Utrikespolitiska Institutet och tillägger:

– Men den största anledningen till varför han kunde ta över var missnöjet mot den tidigare presidenten. Folket ville ha en ny person som inte kom från det politiska etablissemanget. 

Korruption, Rysslandskonflikten och ineffektivt reformarbete ledde till folkliga demonstrationer och misstro innan valet. Zelenskyj deklarerade i sin kampanj att han ville uppnå fred med Ryssland och bekämpa korruption. Hans parti heter just “Folkets tjänare”.

– Han valdes med en ganska oklar ideologi. Trots det pekar många som har följt landet under en längre tid på att han har klarat sig hyggligt som president, säger Karin Karlsbro (L) i EU-Ukraina-delegationen. 

I en opinionsundersökning från Sociological Group “Rating” som publicerades i veckan angav dock bara 39 procent att de skulle rösta på Zelenskyj om det vore presidentval idag. 

Under ett år har han avsatt och bytt ut nästan alla ministrar och inte kommit närmare en lösning till kriget i östra Ukraina. Inte mycket av det som lovades har verkställts under det första året, men en laglig kamp har påbörjats mot bankvärldens maktelit. 

Sparkande flera ministrar mitt i coronakris

– Han bryr sig väldigt mycket om hur allmänheten uppfattar honom. En stadig nedgång i hans väljarstöd motiverade en uppsägning av flera ministrar i mars. Till folket sa han att ministrarna inte var effektiva. Det blev en total katastrof, säger forskare Karina Shyrokykh.

Det var svårt att hitta ersättare som ville ta över när coronapandemin träffade Ukraina samtidigt. Av de som har tackat ja till positionen som minister har många dessutom starka kopplingar till den förre presidenten, vilket är en förlust för Zelenskyj som lovade unga och nya personer.

– Jag befarar att situationen blir värre vad gäller mänskliga rättigheter och rättstatsprincipen. Rättssystemet är redan instabilt, säger Shyrokykh.

Slaget mot makteliten

Extremt välbärgade och inflytelserika personer har stort inflytande över politiska beslut i Ukraina. Volodymyr Zelenskyj gick till val med löftet att bryta den gamla maktbalansen. Det gör han bland annat genom att driva reformer inom bankmarknaden.

En av de största bankerna i Ukraina, PrivatBank, brukade tillhöra den rika affärsmannen Ihor Kolomojskyj. 2016 förstatligades verksamheten på grund av stora förluster och pengar pumpades in i systemet för att hålla det flytande. Två år senare när banken hade den största vinsten i landet ville Kolomojskyj plötsligt ha tillbaka sin bank. 

Men inte om president Zelenskyj får bestämma.

– Det så kallade “anti-Kolomojskyj” lagförslaget förbjuder återlämnande av nationaliserade banker till sina tidigare ägare. Det antogs av parlamentet förra veckan och nu måste det bara undertecknas i lag av presidenten, säger Karina Shyrokykh. 

Fred med Ryssland svårare än förväntat

Vad gäller Ryssland lovade Zelenskyj att sätta sig ner med Putin och förhandla fram fred. Ett försök gjordes i Paris 2019, med Frankrike och Tyskland som medlare. Där enades ledarna om vapenvila i östra Ukraina och att en utväxling av samtliga fångar skulle genomföras.

Men väpnade konflikter har fortsatt.

– Zelenskyj lovade att finna en kompromiss med Putin, men jag tror att han var ganska naiv, han visste inte mycket om politik innan han blev president. Han har nog insett att konflikten är under kontroll av Ryssland och vad de väljer att göra.

En bra relation till EU

I sin valkampanj var Zelenskyj inte tydlig med sina EU-intentioner, men i efterhand har det visat sig att han håller god relation till både EU och USA, två stora investerare i landet. 

– Ukraina befinner sig i ett mellanläge, med verkliga hot från Ryssland och ett krig som pågår. Att landet ändå upprätthåller relationen till EU är mycket viktigt. Men det finns ett behov av reformer, mot korruption och för att skydda rättsstaten, för att följa vägen med en relation till EU, säger Karin Karlsbro. 

Mer fakta

Nathalie Majdek Mathisen
Journalistpraktikant
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret