Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentariker David Lega (KD). Arkivbild.

Debatt: Debatt: Förpassa Lukasjenko till historiens skräphög

David Lega (KD) 29 juni 2020

Sveriges regering och övriga EU-länder måste öka trycket på den belarusiske diktatorn Aleksandr Lukasjenko så att demokratin kan få väste i den forna sovjetrepubliken. Det skriver EU-parlamentarikern David Lega (KD)-

Pandemitider tycks ge upphov till allsköns galenskaper. Medan USA:s president Trump uppmanat sina landsmän att injicera desinfektionsmedel i förebyggande syfte, så lär Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko ha sagt att vodkadrickande, bastubadande och idogt arbete är den bästa boten mot viruset. 

Under midsommarhelgen bekände kommunisten Lukasjenko – som styrt den tidigare sovjetrepubliken med järnhand sedan 1994 – återigen färg. Inför det så kallade ’presidentvalet’ den 9 augusti tog han tillfället i akt att trappa upp förföljelsen av landets oppositionella. I samband med helgen inföll den sista dagen att samla in de hundratusen namnunderskrifter som krävs för att få bli registrerad som presidentkandidat. Och då passade Lukasjenko på att fängsla över 270 oppositionella, demonstranter och journalister. Anledningen till brutaliteten är att Lukasjenko nu är hårt pressad, både från Ryssland och från väst. Detta samtidigt som uppgifter gör gällande att en majoritet av belarusierna vill ha bort honom. Vid deras sida måste EU och Sverige stå stadigt, och sätta ytterligare press på diktatorn genom kraftfulla sanktioner.  

Helgens scener var både brutala och hoppingivande. Brutala givet massfängslingarna och uppgifterna om misshandel och tortyr. Samtidigt ingav helgen hopp, då huvudstaden Minsk och andra städer fylldes med människor som bildade en kedja för att uttrycka sitt missnöje över regimens våldsamma attacker mot de fredliga namninsamlingarna. Bland dem fängslade återfinns den kandidat som hittills samlat det starkaste stödet, Viktar Babryko. Han står nu anklagad för bland annat skattefusk och penningtvätt och har samtidigt tydliga band till Ryssland. Bland övriga, fängslade oppositionskandidater märks Siarhej Tsichanouskis, som anklagas för att ha "använt valkampanjens inledande namninsamlingsmoment till att försöka åstadkomma ett maktskifte". Även partiledaren för Rörelsen för Frihet, Juras Hubarevitj, sitter frihetsberövad.   

I detta kritiska skede är det moraliska stödet till Belarus demokratiska opposition - från EU, Sverige och andra - helt centralt för att det ska kunna ske en positiv utveckling i landet. Flera av de oppositionella politiker som kommer förbjudas att kandidera har istället valt att organisera sin egen valövervakning. Att på ett samlat sätt kunna visa upp för omvärlden vilket humbug valet är vore ytterligare ett led i kampen för ett fritt och demokratiskt Belarus. 

Nu är tiden för EU att på riktigt stödja dessa demokratikämpar. Nu är tiden för EU att omsätta fina ord i handling. Nu är sannerligen tiden för EU:s ministerråd för utrikesfrågor att lyfta frågan och kräva: 

•    att Belarus omedelbart stoppar förföljelsen av oliktänkande och demokratiförespråkare. 

•    att alla belarusiska medborgare som dömts för att ha deltagit i fredliga demonstrationer och namninsamlingar omedelbart och ovillkorligen försätts på fri fot. 

•    ett samordnat agerande från unionen för att besöka och rapportera om tillståndet för de korttidsarresterade demokratiförespråkarna, om dessa inte skulle släppas. 

•    att rättsstatsprinciperna efterlevs, så att människor inte döms på oklara grunder. 

•    att de statstjänstemän som begår lagöverträdelser och/eller trakasserar, misshandlar eller på olaglig grund arresterar oskyldiga ställs inför rätta. 

•    att landet förbereder fria och rättvisa val och omedelbart stoppar trakasserierna av den demokratiska oppositionen och dess presidentkandidater.  

•    att EU förbereder ett eget valobservationsuppdrag.   

I tillägg till dessa åtgärder måste EU:s utrikesministrar införa skarpa sanktioner mot, och reserestriktioner för kommunistregimens ledande politiker och tjänstemän. Sanktioner och reserestriktioner som slår med full kraft mot Lukasjenkos förbrytarregim – utan att drabba Belarus redan hårt prövade folk. 

Nu är tiden för Sveriges regering att utan dröjsmål agera för att få EU att göra verklighet av alla fina ord. Nu är tiden för Sverige och EU att stå på rätt sida av historien – bland dem som förpassar Aleksandr Lukasjenko till den historiens skräphög där han hör hemma.  

 

David Lega (KD)
Europaparlamentariker
Ledamot av Europaparlamentets utrikesutskott 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret