EU-parlamentets talman David Sassoli förklarar för Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš att EU-parlamentet har rätt att utreda misstänkt fusk med EU-budgeten. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet/EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-talman ryter till mot Tjeckiens premiärminister

EU-parlamentets talman David Sassoli anklagar den tjeckiske premiärministern Andrej Babiš för ”oacceptabla provokationer” i samband med utredning av EU-ledarens ekonomiska förehavanden.

För halvannan vecka sedan antog EU-parlamentet en resolution där den tjeckiske premiärministern Andrej Babiš’ ekonomiska förehavanden och eventuella intressekonflikter kritiseras. Han har utretts för otillåten användning av EU-stöd av myndigheter både i Prag och i Bryssel. Bland annat ska den av Babiš kontrollerade företagsgruppen Agrofert fått en rad EU-stöd. I fjol tjänade han motsvarande 45 miljoner kronor på sina företag, den största delen från just Agrofert, rapporterar Seznam Zprávy.

Andrej Babiš har i sin tur gått till attack mot tjeckiska ledamöter i EU-parlamentets budgetkontrollutskott som insisterar på att oklarheterna kring premiärministern agerande måste utredas vidare. Han har kallat några av de tjeckiska ledamöterna för ”landsförrädare” och att de inte ska lägga sig i interna tjeckiska förehavanden.

Ledamöterna har tidigare uppmanat Babiš, som avvisar alla anklagelser om fuffens, att inte delta i de pågående förhandlingarna om unionens flerårsbudget så länge misstankar om intressekonflikter kvarstår.

I dag tisdag skickade EU-parlamentets talman David Sassoli ett argt brev till den tjeckiske premiärministern där han förklarar att EU-parlamentet har rätt att granska hur EU-medel används. Han kritiserar även Babiš’ uttalanden om ledamöterna.

”Jag vill uttrycka min största oro för de personattacker som riktats mot vissa medlemmar i budgetkontrollutskottet i EU-parlamentet i samband med detta fall”, skriver Sassoli som kallar attackerna för ”oacceptabla provokationer”.

”En EU-parlamentariker och dennes familj står fortfarande under polisbeskydd. Jag följer dessa fall mycket nära och är redo att aktivera alla tillgängliga procedurer för att skydda de valda medlemmarna i EU-parlamentet”, skriver Sassoli.

De två tjeckiska EU-parlamentarikerna som av Babiš kallats landsförrädare är kristdemokraten Tomáš Zdechovský och piratpartisten Mikuláš Peksa. Båda har mottagit dödshot och Zdechovský står fortsatt under polisbeskydd. Den tyska EU-parlamentarikern och ordföranden i budgetkontrollutskottet Monika Hohlmeier har Babiš kallat ”helt galen”, enligt Český rozhlas. Babiš’ parti ANO tillhör liberala RE-gruppen.