Den nya reglerna syftar till att få undan osund konkurrens och ge bättre villkor till lastbilschaufförer. Arkivbild.

Den nya reglerna syftar till att få undan osund konkurrens och ge bättre villkor till lastbilschaufförer. Arkivbild.

Bild: Monica Kleja

EU:s vägpaket ett steg närmare

EU-parlamentets transportutskott har godkänt det kontroversiella vägpaketet som reglerar internationella lastbilstransporter och villkor för chaufförer. – Vi är mycket nära att äntligen få ordning och reda på våra vägar, säger Johan Danielsson (S).

– Sista stora utmaningen för vägpaketet är avklarad och därmed är vi mycket nära att äntligen få ordning och reda på våra vägar och sätta stopp för den vilda västern-situation som präglat lastbilsbranschen, sade EU-parlamentariker Johan Danielsson (S) som sitter i transportutskottet där måndagens omröstning ägde rum.

Vägpaketet, bland annat reglerar gränsöverskridande lastbilstransporter och kör- och vilotider för chaufförer, har stött på stort motstånd, inte minst från länder i Öst- och centraleuropa. När medlemsländerna i början av april godkände uppgörelsen med EU-parlamentet röstade nio länder mot – något mycket ovanligt i EU-sammanhang. Även i EU-parlamentet har ledamöter från de länderna varit mycket kritiska.

– In i det sista har motståndarna, som framförallt utgjorts av de forna östländerna, försökt vattna ur och till och med stoppa hela överenskommelsen, sade Danielsson.

Medlemsländer i Öst- och central är kritiska till vägpaketet eftersom det enligt dem försvårar konkurrensen med västeuropeiska förare.

I måndagens tranportutskottsomröstning ställde sig runt 60 procent av ledamöterna bakom förslaget vilket ger en fingervisning om slutresultatet när hela EU-parlamentet ska rösta. Den slutliga omröstningen är planerad till mitten av juli.