Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s brexitförhandlare Michel Barnier vid fredagens presskonferens.

Bekymrad Barnier om brexitförhandlingarna: Mer bakåt än framåt

BRYSSEL 21 augusti 2020 | ”Avtal osannolikt”

EU:s och Storbritanniens förhandlare har bara lite mer än två månader på sig att nå ett avtal om den framtida relationen. Men chefsförhandlarna ser få framsteg i samtalen. EU:s Michel Barnier håller i nuläget ett avtal för osannolikt.

Den sjunde rundan i förhandlingarna mellan företrädare för EU och den brittiska regeringen avslutades i dag fredag i Bryssel. Deras uppdrag är att nå en överenskommelse om bland annat handel, fiske, tvistelösning och andra samarbeten ska se ut efter att Storbritannien helt lämnar EU vid årsskiftet.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sade sig efter att rundan avslutats på fredagsförmiddagen vara ”besviken och bekymrad” över framstegen.

– Vi har mycket lite tid på oss. För att ett avtal ska kunna träda i kraft den 1 januari 2021 – om fyra månader och tio dagar – måste en juridisk text vara klar i slutet senast av oktober, sade Barnier som pekade på att den måste hinna översättas till 22 språk, granskas av nationella jurister och formellt godkännas i medlemsländerna och EU-parlamentet.

Visserligen kunde Barnier peka på att man rört sig framåt på tekniska områden som energisamarbete, brittiskt deltagande i olika EU-program och åtgärder mot penningtvätt. Men på större och mer politiskt känsliga områden som fiske, rättvisa villkor, tvistelösning, skydd av grundläggande rättigheter och personuppgifter har man knappt gjort några framsteg.

– Det har känts som att vi rör oss mer bakåt än framåt. I detta nu verkar ett avtal mellan och Storbritannien och EU osannolikt, sade EU-förhandlaren Michel Barnier som lyfte fram vägtransporter mellan de två ekonomierna som en ny knäckfråga.

”EU måste acceptera verkligheten”

Hans brittiske motsvarighet, David Frost, har en liknande dyster syn på förhandlingarna.

– Det har gjorts få framsteg, sade Frost i ett skriftligt uttalande.

Han tillade att EU måste ”acceptera verkligheten” i den brittiska synen på förhandlingarna för att man ska kunna komma framåt.

Nästa förhandlingsrunda äger rum i London 7-11 september.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret