Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU: Valet i Belarus var varken fritt eller rättvist

STOCKHOLM 12 augusti 2020

– Folket i Belarus förtjänar bättre, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande efter helgens presidentval i Belarus och varnar för nya EU-sanktioner. Samtidigt uppges på onsdagen att sammanlagt 6000 personer blivit arresterade efter valet.​

På tisdagskvällen kom EU:s första officiella reaktion på misstänkt valfusk och omfattade polisbrutalitet efter söndagens presidentval i Belarus.

I uttalandet säger EU:s utrikeschef Josep Borrell att valet i Belarus var varken fritt eller rättvist och att oacceptabelt våld från de belarusiska myndigheterna har orsakat minst en död, många skadade och tusentals människor arresterade.

Vi uppmanar de vitryska myndigheterna att omedelbart och ovillkorligt frisläppa alla som kvarhålls, betonade Josep Borrell. Han varnar att uteblivna framsteg när det gäller mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen kan leda till att relationen mellan EU och Belarus försämras. Som exempel nämns åtgärder mot de personer som är ansvariga för våldet, omotiverade arresteringar och förfalskning av valresultat.

Vid en manifestation i huvudstaden Minsk på onsdagen bildade hundratals kvinnor i vita kläder en mänsklig kedja för att protestera mot polisbrutalitet och massarresteringar, uppger The Guardian och återger myndighetsuppgiften att 6000 personer gripits sedan söndagen.

På fredag ska EU-ländernas utrikesministrar diskutera situationen i Belarus uppger Borrell i en tweet.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret