Hoppa till artikelns andra spalt.

EU: Valet i Belarus var varken fritt eller rättvist

– Folket i Belarus förtjänar bättre, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande efter helgens presidentval i Belarus och varnar för nya EU-sanktioner. Samtidigt uppges på onsdagen att sammanlagt 6000 personer blivit arresterade efter valet.​

På tisdagskvällen kom EU:s första officiella reaktion på misstänkt valfusk och omfattade polisbrutalitet efter söndagens presidentval i Belarus.

I uttalandet säger EU:s utrikeschef Josep Borrell att valet i Belarus var varken fritt eller rättvist och att oacceptabelt våld från de belarusiska myndigheterna har orsakat minst en död, många skadade och tusentals människor arresterade.

Vi uppmanar de vitryska myndigheterna att omedelbart och ovillkorligt frisläppa alla som kvarhålls, betonade Josep Borrell. Han varnar att uteblivna framsteg när det gäller mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen kan leda till att relationen mellan EU och Belarus försämras. Som exempel nämns åtgärder mot de personer som är ansvariga för våldet, omotiverade arresteringar och förfalskning av valresultat.

Vid en manifestation i huvudstaden Minsk på onsdagen bildade hundratals kvinnor i vita kläder en mänsklig kedja för att protestera mot polisbrutalitet och massarresteringar, uppger The Guardian och återger myndighetsuppgiften att 6000 personer gripits sedan söndagen.

På fredag ska EU-ländernas utrikesministrar diskutera situationen i Belarus uppger Borrell i en tweet.