Europeiska rådets ordförande Charles Michel under onsdagens EU-toppmöte på videolänk.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel under onsdagens EU-toppmöte på videolänk.

Bild: EU

EU varnar Lukasjenko för negativa konsekvenser

EU underkänner det belarusiska valresultatet och varnar för att relationen med landet kan få negativa konsekvenser om situationen försämras.

EU-ländernas stats- och regeringschefer höll på onsdagen ett extrainsatt videotoppmöte om händelseutvecklingen i Belarus. De slog bland annat fast att det så kallade presidentvalet den 9 augusti varken var ”fritt eller rättvist” och ledarna erkänner därför inte valresultatet.

EU-ledarna menade även att förbindelserna mellan EU och Belarus står på spel.

”Eventuella ytterligare försämringar av situationen kommer att påverka våra förbindelser och få negativa konsekvenser”, heter det i toppmötets slutsatser.

Inom kort kommer EU att utöka sin sanktionslista mot personer i Belarus som är ansvariga för våld, förtryck och falsifiering av valresultatet.

EU: Ingen geopolitisk fråga – Ryssland: Jo

Händelseutvecklingen i Belarus har åter väckt den frostiga relationen mellan EU och Ryssland. Men Europeiska rådets ordförande Charles Michel menade efter onsdagens EU-toppmöte att protesterna runt om i Belarus inte ska ses som en geopolitisk fråga.

– Protesterna i Belarus handlar inte om geopolitik. Det är i första hand en nationell kris, det handlar om folkets rätt att fritt välja sina ledare, sade Charles Michel.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har en helt motsatt syn.

– Det som händer i Belarus oroar oss mycket. Ingen gör någon hemlighet av det faktum att detta handlar om geopolitik, kampen om det postsovjetiska utrymmet, sade Lavrov, rapporterar Financial Times.

Utrikesministern varnade att krisen i Belarus var en fortsättning på kriget och utvecklingen i Ukraina 2014.