Europeiska rådets ordförande Charles Michel under onsdagens EU-toppmöte på videolänk.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU varnar Lukasjenko för negativa konsekvenser

EU underkänner det belarusiska valresultatet och varnar för att relationen med landet kan få negativa konsekvenser om situationen försämras.

EU-ländernas stats- och regeringschefer höll på onsdagen ett extrainsatt videotoppmöte om händelseutvecklingen i Belarus. De slog bland annat fast att det så kallade presidentvalet den 9 augusti varken var ”fritt eller rättvist” och ledarna erkänner därför inte valresultatet.

EU-ledarna menade även att förbindelserna mellan EU och Belarus står på spel.

”Eventuella ytterligare försämringar av situationen kommer att påverka våra förbindelser och få negativa konsekvenser”, heter det i toppmötets slutsatser.

Inom kort kommer EU att utöka sin sanktionslista mot personer i Belarus som är ansvariga för våld, förtryck och falsifiering av valresultatet.

EU: Ingen geopolitisk fråga – Ryssland: Jo

Händelseutvecklingen i Belarus har åter väckt den frostiga relationen mellan EU och Ryssland. Men Europeiska rådets ordförande Charles Michel menade efter onsdagens EU-toppmöte att protesterna runt om i Belarus inte ska ses som en geopolitisk fråga.

– Protesterna i Belarus handlar inte om geopolitik. Det är i första hand en nationell kris, det handlar om folkets rätt att fritt välja sina ledare, sade Charles Michel.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har en helt motsatt syn.

– Det som händer i Belarus oroar oss mycket. Ingen gör någon hemlighet av det faktum att detta handlar om geopolitik, kampen om det postsovjetiska utrymmet, sade Lavrov, rapporterar Financial Times.

Utrikesministern varnade att krisen i Belarus var en fortsättning på kriget och utvecklingen i Ukraina 2014.