Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel under onsdagens EU-toppmöte på videolänk.

EU varnar Lukasjenko för negativa konsekvenser

BRYSSEL 20 augusti 2020

EU underkänner det belarusiska valresultatet och varnar för att relationen med landet kan få negativa konsekvenser om situationen försämras.

EU-ländernas stats- och regeringschefer höll på onsdagen ett extrainsatt videotoppmöte om händelseutvecklingen i Belarus. De slog bland annat fast att det så kallade presidentvalet den 9 augusti varken var ”fritt eller rättvist” och ledarna erkänner därför inte valresultatet.

EU-ledarna menade även att förbindelserna mellan EU och Belarus står på spel.

”Eventuella ytterligare försämringar av situationen kommer att påverka våra förbindelser och få negativa konsekvenser”, heter det i toppmötets slutsatser.

Inom kort kommer EU att utöka sin sanktionslista mot personer i Belarus som är ansvariga för våld, förtryck och falsifiering av valresultatet.

EU: Ingen geopolitisk fråga – Ryssland: Jo

Händelseutvecklingen i Belarus har åter väckt den frostiga relationen mellan EU och Ryssland. Men Europeiska rådets ordförande Charles Michel menade efter onsdagens EU-toppmöte att protesterna runt om i Belarus inte ska ses som en geopolitisk fråga.

– Protesterna i Belarus handlar inte om geopolitik. Det är i första hand en nationell kris, det handlar om folkets rätt att fritt välja sina ledare, sade Charles Michel.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har en helt motsatt syn.

– Det som händer i Belarus oroar oss mycket. Ingen gör någon hemlighet av det faktum att detta handlar om geopolitik, kampen om det postsovjetiska utrymmet, sade Lavrov, rapporterar Financial Times.

Utrikesministern varnade att krisen i Belarus var en fortsättning på kriget och utvecklingen i Ukraina 2014.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret