Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU-utskott går emot svensk EU-politikers klimatambitioner

8 september 2020

Två EU-utskott stödjer inte Jytte Gutelands liggande förslag att minska utsläppen av växthusgaser med 65 procent till 2030. – Jag är inte förvånad, säger hon men hoppas att det tunga miljöutskottet ska gå på hennes linje vid fredagens omröstning.

Med siffrorna 35 mot 8 röstade på måndagen EU-parlamentets jordbruksutskott i en rådgivande omröstning för att EU ska minska utsläppen av växthusgaser till 2030 med minst 55 procent. På tisdagen fick de stöd av industriutskottet.

Huvudansvarig i EU-parlamentet för klimatfrågan, svenskan Jytte Guteland (S), har förespråkat en minskning av växthusgaser med minst 65 procent till 2030. 

Är inte detta ett tecken på att Europaparlamentet inte vill gå så långt?

– Nej. Jag är inte förvånad besluten var väntade. Jag måste till och med säga att de i viss mån var bättre än vad man hade förväntat sig jämfört med tidigare, det är min bestämda uppfattning, säger Jytte Guteland (S) till Europaportalen.

Tror du att miljöutskottet kommer att gå på din linje vid fredagens omröstning?

– Jag kan bara säga att jag förhandlar in i det sista och försöker att få en majoritet av partigrupperna att stötta det. Det är en tuff fajt. Jag vet redan nu att vi i flera delar har majoritet för progressiva förslag men när det gäller 2030-målet är det fortfarande en debatt. Om det inte blir 65 procent kommer jag att trycka på för ett så ambitiöst förslag som möjligt, säger Jytte Guteland.

Efter att miljöutskottet röstat på fredag, kring tusen olika ändringsförslag där utsläppsmål är en fråga, ska hela EU-parlamentet senare ta ställning till sin ståndpunkt om klimatlagen inför kommande slutförhandlingar med medlemsländerna i ministerrådet. Ministerrådet väntas rösta om sin hållning den 23 oktober.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret