Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.

Johnson: Inget EU-avtal – bra för Storbritannien

BRYSSEL 7 september 2020

Den brittiske premiärministern kortar ned tidsfristen för att nå ett avtal om den framtida relationen med EU. Samtidigt överväger landets regering att bryta tidigare överenskomna avtal med EU.​

I morgon tisdag inleds den åttonde rundan mellan EU och Storbritannien i förhandlingarna om den framtida relationen mellan de två. Det handlar bland annat om handelsavtal, fiskerättigheter och tvistelösning när landet efter årsskiftet helt lämnar EU:s inre marknad och en rad andra internationell avtal landet hade genom medlemskapet. Förhandlingarna har hittills knappt gått framåt. Enligt EU-sidan måste man nå en överenskommelse senast sista oktober för att alla avtal formellt ska hinna godkännas i tid.

Det är en ytterst snäv tidsfrist som den brittiske premiärminister Boris Johnson nu väntas kapa ytterligare i förhoppning om att sätta press på EU. Han ser det planerade EU-toppmötet den 15 oktober som en sista anhalt för att avgöra om det är möjligt att nå en uppgörelse.

– Om vi inte kan enas då ser jag inte att det kan bli något frihandelsavtal mellan oss och vi borde båda acceptera detta och gå vidare, väntas Johnson säga under måndagen, enligt nyhetsbyrån AP, som läst talet på förhand.

Johnson sade på söndagen att ett utträde utan avtal om framtiden är ”ett bra resultat för Storbritannien”.

Hotar bryta tidigare EU-avtal

Samtidigt rapporterar Financial Times att den brittiska regeringen planerar att riva upp delar av det utträdesavtal som godkändes i början av året och som gjorde att Storbritannien lämnade EU de 31 januari. Regeringen vill dels inte att nordirländska företag ska behöva fylla tulldeklarationer när de skickar varor till Storbritannien, dels inte behöva meddela EU om eventuella statsstöd som påverkar handeln i regionen. Båda delar är saker som EU och Storbritannien kommit överens om i utträdesavtalet. På onsdag ska den brittiska regeringen lägga fram förslaget, enligt tidningen.

"Jag litar på att den brittiska regeringen förverkligar utträdesavtalet, ett åtagande under internationell rätt och en förutsättning för framtida partnerskap. Protokollet för Irland/Nordirland är grundläggande för att garantera fred och stabilitet på ön och den inre marknades integritet", kommenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen de brittiska planerna.

”Detta vore ett mycket oförståndigt sätt att gå vidare på”, twittrade Irlands utrikesminister Simon Coveney.

En EU-diplomat säger till FT att hålla sig till avtal är en grundläggande princip i internationell rätt och att det kan bli svårare för landet att sluta framtida handelsavtal med andra länder.

”Om Storbritannien väljer att inte respektera sina internationella åtaganden skulle det underminera sin internationella ställning. Vem skulle ingå handelsavtal med ett land som inte genomför internationella fördrag? Det vore en desperat och i slutänden kontraproduktiv strategi, sade EU-diplomaten.

Litet hopp om avtal

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska enligt vad Europaportalen erfar inte längre hysa förhoppningen om att det går att enas om ett avtal innan årsskiftet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret