Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven: EU-samarbetet avgörande för svensk säkerhet

Till skillnad från förra året kom Europafrågorna längre ner i regeringsförklaringen när statsministern på tisdagen sedvanligt läste upp den vid riksdagens högtidliga öppnande. Betoningen låg som tidigare på vad EU betyder för svensk säkerhet, ekonomi och klimat.

– EU är vår viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska arena. Inget annat samarbete är så avgörande för svensk säkerhet och fred, sade statsminister Stefan Löfven (S) när han på tisdagen öppnade riksdagsåret med att läsa upp regeringsförklaringen.

Han påpekade att EU är ”centralt för svensk ekonomi, välfärd och vårt klimatarbete” och att Sverige ska fullt ut delta i och forma EU-samarbetet på ett sätt som värnar både svenska och europeiska intressen.

Löfven lyfte även att Sverige ska arbeta för att EU-länder som inte respekterar rättsstatens principer ska kunna få EU-bidrag indragna och att alla medlemsländer måste ta ansvar för att ta emot flyktingar.