Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärer Věra Jourová och Didier Reynders under onsdagens presskonferens.

Ny EU-rapport granskar rättsstaten i medlemsländerna

BRYSSEL 30 september 2020

EU-kommissionen tar ett nytt grepp i sin demokratigranskning av EU-länderna och lovar behandla alla lika. EU-parlamentariker Evin Incir (S) är positiv till inspelet men anser att det nya verktyget måste förses med tänder.

Hotet mot rättsstatens principer – grundläggande demokratiska spelregler som domstolars oberoende – i medlemsländerna har under de senaste åren seglat upp som tung EU-fråga. Rättsstaten har enligt många underminerats i främst länder som Ungern och Polen, men även i andra som Bulgarien, Malta och Slovakien.

I dag onsdag presenterade EU-kommissionen sitt senaste verktyg för att försöka rätta till problemet. 

– Demokrati, rättsstatlighet och grundläggande rättigheter är grunden som allt annat bygger på i vår union, sade EU-kommissionär Věra Jourová som ansvarar för värderingar och rättsstatlighet under en pressträff.

Det handlar om en granskning av rättsstatligheten inom fyra områden i alla medlemsländer, både positiva och negativa aspekter. Syftet är att på ett tidigt stadium kunna identifiera hot mot rättsstaten och inleda en dialog om detta. Kommissionen vill även skapa en ”kultur präglad av rättsstatsprincipen i EU”.

– Det är relevant att ha en översikt över dessa frågor och se länken dem emellan. Inte minst på grund av att brister ofta blandas samman till en odrickbar cocktail även om de enskilda ingredienserna verkar ok, sade Jourová.

Bakgrunden till rapporten är att länder som Polen och Ungern anser sig orättvist behandlade och att kommissionen använder en annan måttstock för dem än för andra länder när den kritiserar dem. I rapporten granskas alla medlemsländer med en enhetlig och objektiv metod, enligt kommissionen. Alla länder har även fått faktagranska de delar som omfattar dem.

Med avstamp i rapporten pekar EU:s justitiekommissionär Didier Reynders på att regeringar i vissa länder stärker sin makt över domstolsväsendet, att korruptionsfall på hög nivå inte beivras och ökande politiskt inflytande över media.

– Om rättsstaten inte respekteras i unionen, hur ska vi kunna vara trovärdiga när vi pratar om värderingar med kandidatländerna eller internationella partner? Det som händer i ett medlemsland påverkar på alla medlemsländer, sade Reynders.

Incir: En tandlös tiger som måste få tänder

EU-parlamentariker Evin Incir (S) som är en av flera som arbetar med frågan välkomnar rapporten eftersom den på ett mer objektivt sätt visar på utvecklingen i medlemsländerna.

– Det är ett steg i rätt riktning, säger Evin Incir till Europaportalen och tillägger att länder som Ungern och Polen nu inte längre kan använda sig av argumentet om orättvis behandling och godtycklighet. 

Hon beskriver dock rapporten i sig som en ”tandlös tiger” men att den måste ses i ett större sammanhang där EU håller på att arbeta fram nya sätt för att hantera medlemsländer på demokratiskt glid.

– Nu krävs det att vi förser den tigern med tänder, säger Incir.

En sådan förstärkning kan enligt henne vara den mekanism där EU-bidrag stoppas till medlemsländer som underminerar rättsstaten. Förslaget förhandlas just nu av medlemsländerna och EU-parlamentet. Medlemsländerna har utvattnat kommissionens förslag medan parlamentet driver en tuffare linje.

Fem länder i fokus

Kommissionens rapporten skickas nu vidare för diskussion i ministerrådet oktober. I november ska medlemsländerna diskutera läget i fem utvalda medlemsländer – Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Danmark och Estland – de fem första länderna i rapporten förutom Tyskland som för tillfället innehar det roterande ordförandeskapet i ministerrådet. Rättsstatlighetsrapporten ska bli årligt återkommande och alla medlemsländer ska på likande sätt granskas.

Parallellt arbetar EU-parlamentet fram hur de vill se att EU ska arbeta med bristande rättsstatlighet i medlemsländerna. I slutet av oktober väntas frågan komma upp till omröstning i det ansvariga LIBE-utskottet.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret