Annons

– Jag tror att vi i Sverige ibland tolkar EU-regler på ett väldigt strängt sätt. Vilket gör att vi inte gör de massiva investeringarna som vi skulle kunna göra, säger Nooshi Dadgostar.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Vänsterns partiledarkandidat kallar sig inte EU-motståndare

Nooshi Dadgostar är sannolikt den som snart efterträder Jonas Sjöstedt som partiledare för Vänsterpartiet. Hon vill att Sverige ska föra mer av sin egen ekonomiska politik i EU bland annat för att bygga fler bostäder.

Till skillnad från Vänsterpartiets nuvarande ordförande Jonas Sjöstedt som sedan 1990-talet varit känd för sitt EU-motstånd är hans sannolika efterträdare, vid partiets oktoberkongress, den nuvarande vice ordföranden Nooshi Dadgostar noga med att inte definiera sig som EU-motståndare.

– Jag har inte definierat mig på det sättet. Jag är väldigt konstruktivt inställd och vill ha väldigt stora förändringar. Jag kallar mig vänsterpartist, säger Nooshi Dadgostar till Europaportalen.

Bland frågor som hon nämner måste förändras är möjligheten till offentliga investeringar i nya bostäder i Sverige som hon menar i dag förhindras av EU-regler.

– Den typen av frågor tror jag att vi ska fundera på och se om vi kan driva EU för att förändra och förbättra. Jag tror också att vi i Sverige ibland tolkar EU-regler på ett väldigt strängt sätt. Vilket gör att vi inte gör de massiva investeringarna som vi skulle kunna göra, säger Nooshi Dadgostar.

Hon varnar för att flytta för mycket ekonomisk makt från Sverige till EU.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi som bor i Sverige känner att vi har makt och inflytande över vår verklighet. Att det som vi röstar på i riksdagen betyder något. Att flytta den makten till någonstans som folk inte har så stor insyn i tror inte jag är bra. De ska inte tala om för oss vilken ekonomisk politik vi ska ha, säger Nooshi Dadgostar.

 Ska Sverige på sikt lämna EU?

–  Vi har sagt att det finns möjlighet att ha folkomröstning om detta. Därför att EU är något helt annat i dag än det som vi folkomröstade om. Men det är inget som vi aktivt driver, säger Nooshi Dadgostar.