Annons

Den brittiske premiärministern Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid ett möte innan coronakrisen. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brexitförhandlingar går in i intensivare fas

EU och Storbritannien lovar arbeta intensivt för att överbrygga gapet i förhandlingarna om den framtida relationen. Nu återstår bara några veckor i tidsplanen innan ett handels- och samarbetsavtal måste vara klart.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson samtalade i lördags om läget i de pågående förhandlingarna om relationen efter att landet helt lämnar unionen vid årsskiftet. 

I ett gemensamt uttalande slår de fast att ”betydande gap” återstår för att kunna nå en överenskommelse.

”De instruerade sina chefsförhandlare att arbeta intensivt för att försöka överbrygga de gapet. De enades om att talas vid på regelbunden basis om frågan”, heter det.

Nionde rundan avslutad

I fredags avslutades den nionde förhandlingsrundan mellan EU och Storbritannien. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier pekade efteråt på vissa framsteg men att det går framåt på områden som skydd av personuppgifter och klimatfrågan. 

Det kvarstår även ”allvarliga åsiktsskillnader i frågor som är mycket viktiga för Europeiska unionen”. Det handlar som tidigare bland annat om rättvisa konkurrensvillkor för företag, tillgång till brittiska fiskevatten och hur eventuella brott mot ett framtida avtal ska hanteras.

Michel Barnier träffar i dag måndag Angela Merkel, förbundskansler i Tyskland som för närvarande är ordförande i ministerrådet, för att diskutera frågan. Barnier ska även hålla samtal med de EU-länder som berörs mest av fiskefrågan, bland annat Frankrike, Nederländerna och Belgien. Relationen med Storbritannien blir också en av huvudfrågorna på nästa veckas EU-toppmöte.

Redan på onsdag återupptas förhandlingarna mellan EU och Storbritannien. Boris Johnson har satt det kommande EU-toppmötet som tidsfrist för att se om det är möjligt att nå en överenskommelse eller om man ska förbereda sig på ett avtalslöst scenario. EU har satt sista oktober som tidsfrist för att formellt hinna godkänna ett eventuellt avtal.