Annons

Europaparlamentariker Johan Danielsson (S). Arkivbild

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Danielsson nöjd efter omröstningen: Sjukt skönt

Efter en jämn omröstning i Europaparlamentet har en majoritet beslutat att lantbruksföretag ska tvingas följa regler för löner- och anställningsskydd för att få EU-stöd.  – Sjukt skönt och ett viktigt steg för att stoppa utnyttjandet av miljontals människor, säger Johan Danielsson (S).

Med siffrorna 350 - 325 och 17 nedlagda röstade Europaparlamentet på onsdagen för att lantbruksföretag måste ge sina anställda de löne- och anställningsvillkor som gäller i respektive EU-land. Enligt lantarbetarnas europeiska fack, EFFAT, har jordbrukspolitiken misslyckats att säkra arbetstagarnas sociala situation. Fyra miljoner lantarbetare i EU, ofta utländska gästarbetare, tvingas svartjobba antingen som säsongsarbetare, dagarbetare eller under andra osäkra förhållanden.  

– Sjukt skönt och ett viktigt steg för att stoppa utnyttjandet av miljontals människor, säger Johan Danielsson (S) i ett uttalande till Europaportalen.

Om parlamentet i de kommande förhandlingarna med EU-ländernas jordbruksministrar lyckas få med förändringen i den nya jordbrukspolitiken väntas det innebär förbättrade anställningsvillkor inom jordbruksbranschen.

– Det kommer inte att bli lätt, men det måste gå vägen, säger Danielsson. 

Europaportalen fick röstprotokollet efter att artikeln publicerats. Det visar att S, MP och V röstade för  och SD och C röstade emot. Övriga avstod eller deltog ej, se faktaruta.

Sent fredag samma vecka sade Europaparlamentariker Fredrick Federley (C) till Europaportalen att ett EU-beslut är fel väg att lösa frågan

– Vi tycker inte man ska reglera arbetsvillkor på EU-nivå, sade Fredrick Federley (C) i ett uttalade.