Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU föreslår Magdalena Andersson till toppost i IMF

Sveriges finansminister Magdalena Andersson har utsetts till EU:s kandidat till ny ordförande i Internationella valutafondens högsta rådgivande organ, IMFC.

EU-ländernas finansministrar ställde sig på tisdagen bakom Magdalena Andersson (S) som unionens kandidat till posten som ordförande i Internationella valutafonden IMF:s högsta rådgivande organ, IMFC.

– Jag är naturligtvis väldigt hedrad över det stöd jag fått från mina europeiska kollegor. Det är ett uppdrag som innebär ett stort förtroende, sade Magdalena Andersson på en pressträff på tisdagen 

Hon menar att det skulle sätta ”Sverige på kartan” om hon får uppdraget och öka möjligheterna att synliggöra regeringens fokus på inkluderande tillväxt, jämställdhet och klimatfrågan,

Uppdraget som ordförande i IMFC går ut på att representera de 189 medlemsländernas finansministrar eller centralbankschefer och vägleda IMF:s styrelse i ekonomiska frågor och internationellt samarbete.

Valet till ordförandeposten, som görs av IMF:s styrelse, väntas äga rum i december. Magdalena Andersson kommer att fortsätta som finansminister oavsett hon väljs eller ej.