EU-oro för ungerskt domstolsväsende

Det ungerska parlamentet har tillsatt en ny ordförande för landets högsta domstol trots att ledande domare anser att denne inte är kvalificerad för uppdraget och riskerar att underminera domstolsväsendets oberoende. EU-kommissionen är orolig för utvecklingen.

Juridikprofessor Zsolt András Varga godkändes i går måndag av det ungerska parlamentet till ordförande för landets högsta domstol för de kommande nio åren, rapporterar Reuters. Han valdes trots att en överväldigande majoritet av ledamöterna i det ungerska nationella domstolsrådet – en panel av domare – avvisat Varga med hänvisning till bristande erfarenhet för uppdraget som ordförande för landets högsta domstol.

Zsolt András Varga har tidigare arbetat för premiärminister Viktor Orbán närstående personer, enligt Reuters.

EU-kommissionens talesperson Christian Wigand pekade på tisdagen på att kommissionen i sin utvärdering av domstolsväsendet i medlemsländer redan tidigare varnat för utvecklingen i den ungerska högsta domstolen där kriterierna för att väljas till ledamot eller ordförande sänkts samtidigt som parlamentets och presidentens roll stärkts.

– Den senaste utvecklingen bekräftar vår oro, sade Wigand.