Annons

Europeiska rådets ordförande Charles Michel i samtal med EU-parlamentets huvudförhandlare om flerårsbudgeten, Johan Van Overtveldt. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Parlamentet om EU-budgeten: Ingen kompromiss är möjlig

EU-parlamentet anser att medlemsländerna ignorera dem i förhandlingarna om unionens nästa flerårsbudget. Parlamentet vill ha mer pengar till 15 olika EU-program.

Sent på torsdagen avbröt EU-parlamentets delegation förhandlingarna med medlemsländerna om flerårsbudgeten för 2021-2027.

”Vi hade inget annat val än att avbryta mötet. Vi inväntar att rådet [...] kommer tillbaka med ett förslag som tar parlamentets huvudkrav i beaktande”, heter det i ett uttalande från parlamentets förhandlingsgrupp.

Man slår fast att ”ingen kompromiss är möjlig” på denna punkt så länge rådet inte går med på att höja taket i flerårsbudgeten eller utesluta vissa andra utgifter ut budgeten.

Parlamentet vill ha mer pengar till 15 olika EU-program, bland annat till forskning, digitalisering, klimatomställning och europeiska försvarsfonden.

Det nuvarande ordförandelandet Tyskland som företräder medlemsländerna beklagar att parlamentet lämnar förhandlingsbordet.

”Det är beklagligt att EU-parlamentet missade tillfället att föra förhandlingarna om flerårsbudgeten framåt. Rådsordförandeskapets omfattande kompromisserbjudande står kvar”, twittrade Sebastian Fischer, talesperson för det tyska ordförandeskapet.

Flerårsbudgeten måste godkännas av EU-parlamentet innan den kan träda i kraft. Nästa förhandlingsrunda är inplanerad till onsdag i nästa vecka.