Vegetariska namn på traditionellt köttbaserade produkter som korv och schnitzel bör inte förbjudas, enligt EU-parlamentet. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-politiker: Vegokorv också en korv

EU-parlamentarikerna röstar ned förslaget om att vegetariska matvaror inte ska få marknadsföras som exempelvis korv, biff eller burgare.

En majoritet av ledamöterna i EU-parlamentet har avvisat att bara köttmatvaror får ha köttrelaterade namn som burgare, stek, biff och korv.

EU-parlamentets jordbruksutskott hade tidigare ställt sig bakom förslaget, som nu alltså avvisas av hela parlamentet.

 – Jag är oerhört lättad att vi i Europaparlamentet har satt ned foten om vegokorven, givetvis ska vegokorv få kallas korv, sade EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP) efter omröstningen.

EU-parlamentarikerna röstade dock för att utvidga ett tidigare förbud om att man inte får förknippa växtbaserade alternativ med mejeriprodukter. De anser att sådana alternativ inte ska få benämnas exempelvis "smakar som grädde" eller “yoghurtliknande”.

Omröstningen är en del i den betydligt större frågan om unionens kommande jordbrukspolitik. Slutresultaten i den omröstningen väntas senare under fredagen.

När EU-parlamentets ståndpunkt är klar väntar förhandlingar med medlemsländerna i ministerrådet om den slutliga utformningen på jordbrukspolitiken fram till 2027.