Annons

Jordbruket står för 53 procent av metanutsläppen i EU. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-strategi för att minska farliga metanutsläpp

EU-kommissionen riktar in åtgärder på jordbruk, avfallshantering och energisektorn för att få ned den farliga växthusgasen.

Metan är efter koldioxid den största källan till klimatförändringarna och står i Europa för en tiondel av växthusgasutsläppen. På onsdagen lanserade EU-kommissionen en ny strategi för att minska utsläppen av den klimatfarliga metangasen.

– För att bli den första klimatneutrala kontinenten kommer EU att behöva skära ned på samtliga växthusgaser. Vår metanstrategi säkerställer utsläppsminskningar inom alla sektorer, och särskilt inom jordbruk, energi och avfall, sade EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans i ett uttalande. 

Annons

Tillsammans står jordbruk-, energi- och avfallsektorerna för 95 procent av metanutsläppen. Största av dessa är jordbruket med över hälften.

Enligt EU-kommissionens beräkningar måste metanutsläppen minskas med 35-37 procent för att nå ett mål om att minska alla klimatutsläpp med minst 55 procent till 2030.

Metan bidrar även kraftigt till att öka luftföroreningar och därmed orsaka allvarliga hälsoproblem. EU står för fem procent av de globala metanutsläppen.

Strategin innehåller skarpa lagstiftningsförslag och andra åtgärder som att förbättra mätningen och rapporteringen av utsläppen.