Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Jean-Claude Juncker ledde EU-kommissionen 2014-2019. Arkivbild.

Juncker: Sverige har skadligt inflytande på EU

BRYSSEL 20 oktober 2020

EU-kommissionens förre ordförande Jean-Claude Juncker anklagar Sverige och tre andra budgetrestriktiva medlemsländer för bristande ambition och skadligt inflytande.

Sverige tillsammans med Danmark, Österrike och Nederländerna – som kallade sig frugala fyran – har drivit på för en mindre EU-budget. EU-kommissionens tidigare ordförande Jean-Claude Juncker – ansvarig för ursprungsförslaget till flerårsbudgeten i fråga – kritiserar i en intervju med Robert Schuman-stiftelsen de fyra länderna ”för bristande ambition” för EU-projektet.

– Jag är väldigt chockad över [hur frågan] har urartat på grund av de fyra frugalas skadliga inflytande. Ledarna snålade in på förslag som min kommission lade när det gäller framtidsfrågor, sade Juncker och syftade bland annat på nedskärningar i EU-pengar för försvar, forskning och hälsa.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret