Jean-Claude Juncker ledde EU-kommissionen 2014-2019. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Juncker: Sverige har skadligt inflytande på EU

EU-kommissionens förre ordförande Jean-Claude Juncker anklagar Sverige och tre andra budgetrestriktiva medlemsländer för bristande ambition och skadligt inflytande.

Sverige tillsammans med Danmark, Österrike och Nederländerna – som kallade sig frugala fyran – har drivit på för en mindre EU-budget. EU-kommissionens tidigare ordförande Jean-Claude Juncker – ansvarig för ursprungsförslaget till flerårsbudgeten i fråga – kritiserar i en intervju med Robert Schuman-stiftelsen de fyra länderna ”för bristande ambition” för EU-projektet.

– Jag är väldigt chockad över [hur frågan] har urartat på grund av de fyra frugalas skadliga inflytande. Ledarna snålade in på förslag som min kommission lade när det gäller framtidsfrågor, sade Juncker och syftade bland annat på nedskärningar i EU-pengar för försvar, forskning och hälsa.